ЗИМНИ ГУМИ: Как действат и струва ли си да ги монтирате?

4211
ЗИМНИ ГУМИ: Как действат и струва ли си да ги монтирате?
Снимка: iStock

Зимните гуми са разпространени в много части на Европа и в някои страни се изискват по закон през зимните месеци, като понякога шофьорите смятат, че времето не е достатъчно "зимно", че да се наложи тяхното използването. 

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПОСТАВЯНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЗИМНИ ГУМИ:

КАК РАБОТЯТ ЗИМНИТЕ ГУМИ?

Може би си мислите, че една автомобилна гума прилича на всяка друга, но зимните гуми са специално проектирани да се справят със студеното и влажно време, с уникални материали и конструкция. Обикновените (летни) гуми работят добре в по-топло време, но след като температурата падне под 7 градуса, гумата в тях се втвърдява, което намалява сцеплението им с пътната настилка. Зимните гуми са изработени от различна смес с повече силициев диоксид, което им помага да останат по-меки при много по-ниски температури. Тази повишена гъвкавост на каучука позволява на гумите да поддържат сцепление върху заснежени, заледени, мокри и сухи пътни настилки.

Има ли смисъл от по-тесни гуми през зимата?

Зимните гуми също така имат много различни шарки на протектора от летните, които помагат за сцеплението и контрола. Зимните гуми обикновено имат по-дълбок протектор от летните гуми. Дълбочината на протектора позволява на гумата да се справи с разпръскването на сняг и кал изпод гумата. Тя също така позволява на гумата да осигури по-добро сцепление със снега, като го натъпква в блоковете на протектора. Друга особеност, която ще забележите, са хилядите малки прорези в шарката на протектора, наречени ламели. Те действат като хиляди захапващи ръбове върху лед, които помагат при ускоряване, забавяне и спиране. Протекторите на зимните гуми също са проектирани така, че да се изместват, за да "отърсват" снега, така че той да не се натрупва и да не влияе на спирането и управлението.

Как да проверим грайфера на зимните гуми с ЛЕВЧЕ

ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА МОНТИРАТЕ ЗИМНИ ГУМИ?

Зимните гуми могат да бъдат скъпи, но си заслужава да бъдат монтирани. Летните гуми просто не се представят толкова добре през зимните месеци, което води до много по-дълъг спирачен път и по-малко сцепление в завоите. Тестовете на производител на гуми показват, че на мокър път при температура 5 градуса на автомобил с летни гуми са му необходими допълнителни 5 метра, за да спре, в сравнение с автомобил със зимни гуми, когато спира от 62 км/ч. И макар че в началото това е допълнителен разход, всеки километър, който изминавате със зимни гуми, означава, че летните гуми се износват с един километър по-малко.

4 неща, за които да следим при избор на гуми

МОЖЕ ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ЗИМНИ ГУМИ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Няма закон, който да забранява да оставяте зимните гуми на автомобила си през цялата година, но не е препоръчително. Те се износват по-бързо при по-високи температури и предлагат по-лоши характеристики при спиране и управление на сухи пътища, така че е най-добре да се върнете към летните гуми, когато температурата отново се повиши. Със своите специални смеси и шарки на протектора, зимните гуми са предназначени да осигуряват сцепление при ниски температури върху сухи, мокри и заледени повърхности. Но с повишаването на температурата зимните гуми губят това предимство.  

При по-високи температури летните гуми осигуряват по-добро цялостно представяне, особено при спиране и управление, устойчивост на износване и икономия на гориво. Тестовете показват, че разликата в представянето на летните и зимните гуми по отношение на спирането и управлението при по-топло време може да варира съответно с 30 % и 8 %. При мокро време и температура на околната среда от около 30°C спирачният път на автомобил, оборудван с качествени летни гуми, е с до 30% по-кратък от този на автомобил, оборудван със зимни гуми. При определени условия тази разлика може да се равнява дори на два пъти дължината на автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...