Знаете ли как се казват първите телевизори в България?

29857
Знаете ли как се казват първите телевизори в България?
Снимка: pixabay

От формирането на идеята за създаване на телевизия в България през 50-те години на ХХ век до съвременната телевизия и неизчерпаемите ѝ възможности, страната ни извървява дълъг път. Първоначално телевизията е била културна институция и едва по-късно започва да се възприема и използва като средство за информация, забавление, пропаганда и реклама. И докато до 89-та година хората познавали само два канала, които изцяло били под контрол на държавата, днес броят им е неизчерпаем, а възможностите на телевизията – без граници. За да се насладите обаче на стотиците канали ви е нужно устройството, което днес е с плосък екран, а в миналото е изглеждало съвсем  различно – телевизорът. Първите телевизори в България изглеждат странно за хората, които не са били родени в онези години. Те били черно-бели, тежки и обемни. Как се казвали първите телевизори в България е въпрос, който вероятно гъделичка любопитството ви.

Първите телевизори в България – кои са те и кой ги произвежда?

Българите купуват най-много телевизори и смарт телефони

Със стоков кредит купуваме по скъпи телевизори и по-евтини смартфони, сочи проучването "Топ 10 на изплащане" за първата половина на 202...

Първите телевизори в България се наричали „Опера 1“, а производството им започва скоро след стартиране на телевизията у нас – през 1959 година. Един от създателите на този телевизор е ст. н. с. инж. Апостол Апостолов. Първите телевизори в България се произвеждали в столицата – в завод „Ворошилов“. След „Опера 1“ последвали „Опера 2“, „Опера 3“. Други марки телевизори, произвеждани у нас през онези години, но по-късно от първите телевизори в България, са: „Велико Търново“, „София“, „Кристал“.

За периода 1964-1992 година България е произвеждала изключително голям брой телевизори като значителна част от тях била за износ. За телевизорите, произвеждани за износ в България в онези времена, се знае малко. Те били специално конструирани за износ в различни страни, съобразени с климата, влажността и температурата в съответната страна. Известно е, че първият сериозен износ на български телевизори зад граница, бил за Куба през 60-те години на миналия век, а търговските марки се казвали Siera Grande и Siera Maesta.

Първите телевизори в България, които са цветни

Първите цветни телевизори в България са произведени след 1976 година и благодарение на споделения опит на инженери на Philips, пристигнали в София, за да запознаят местните специалисти с последните иновации в цветната телевизия. Едни от първите над 4000 цветни телевизора, произведени в България, се казвали „Колорстар“ и били износ за Белгия. След намесата на държавата и плащане на производителя износът спира и стартира производство на цветни телевизори за родния пазар. Първите телевизори в България, които са цветни и са за местния пазар, се наричали „София 81“.

Крадци си тръгнали с 29 телевизора от склад в „Албена“

29 широкоекранни телевизора са откраднати от курорта „Албена“, съобщиха от полицията в Добрич. Телевизорите са били в склад...

Телевизорите в онези години, макар да се различават от сегашните и да изглеждат нелепо на фона на съвременната техника, крият много чар, тайни и истини, тъй като и тогава, и сега е имало както конкуренция, така и хитрост в производството, вноса и износа, но за това ще ви разкажем в друга статия. Интересен факт, който ще разкрием сега, е, че в наши дни български телевизор антика от модел „Опера 1“ е продадена на търг в Америка за забележителната сума от 15 000 долара. Вие пазите ли някоя антика в дома си?

ЗАГЛАВНА СНИМКА: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...