Знаете ли как се наследява цвета на очите?

12288
Знаете ли как се наследява цвета на очите?
Снимка: iStock

Цветът на очите се определя от ензима меланин. Меланинът е необходим за защита на очите чрез абсорбиране на излишната светлина.

Преминавайки през зеницата, част от светлинните лъчи навлизат във вътрешната обвивка на окото - ретината. Там фоторецепторите трансформират светлината в електрически сигнал, който се предава в съответната част на мозъка за по-нататъшна обработка. Неабсорбираните светлинни лъчи се отразяват, което позволява на другите да видят цвета на ириса.

Цветът на очите зависи от количеството и плътността на меланин в ириса. Има два вида меланин: феомеланин и еумеланин. Феомеланинът е отговорен за образуването на светлите нюанси, докато еумеланинът има наситен шоколадов цвят.

Кафявите очи се образуват от излишъка на еумеланин. Има обаче "структурни" нюанси, като циан и синьо. Тези цветове на ириса се образуват поради ниското съдържание на еумеланин в ириса.

Понякога хората имат червени очи, защото пигментът там напълно липсва. В този случай всъщност очите не са червени - това е светлината, отразена от кръвоносните съдове.

Знаете ли как се наследява цвета на очите?

От генетиката зависи колко меланин ще се съдържа в очите на човек. Повечето от гените, свързани с цвета на ириса, участват в образуването, транспорта и съхранението на меланин.

По цвета на очите се познава душата на човек

Учените са идентифицирали повече от 16 гена, участващи във формирането на цвета на очите.

Важна роля при определянето на цвета на очите играе регионът на хромозома 15. Два гена са разположени в този регион: OCA2 и HERC2. Експресионният продукт на гена OCA2, известен като P протеин, участва в узряването на меланозомите. Тези клетъчни структури са отговорни за производството и съхранението на меланин.

Следователно P протеинът влияе върху количеството меланин в ириса. Поради мутации в гена OCA2, производството на P протеин е намалено, което от своя страна води до по-малко меланин и, като резултат, по-светли очи. Хората с полиморфизъм на този ген в повечето случаи имат сини очи. Синият цвят на очите често е резултат от полиморфизъм в гена OCA2.

Нивото на експресия на гена OCA2 контролира гена HERC2. Известен е един полиморфизъм на гена HERC2, водещ до намаляване на експресията на OCA2, което води до намалено съдържание на меланин в ириса.

Няколко други гена играят по-малка роля при определянето на цвета на ириса. Това са ASIP, IRF4, TYR, TYRP1 и TPCN2. Някои от тези гени се виждат в цвета на косата и кожата.

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очи в света?

Преди това се смяташе, че цветът на очите е свързан с един ген и се наследява по прост начин. Кафявите очи се смятаха за доминиращи над сините. В този модел се смяташе, че дете от синеоки родители не може да има кафяви очи.

Последващи проучвания обаче показват, че този модел е неправилен. Унаследяването на цвета на очите се оказа по-сложно, тъй като в процеса участват множество гени. Често цветът на очите на детето може да се предвиди, но понякога се получават интересни варианти.

Цвят на очите и раса

Цветът на очите може да варира сред различните човешки раси. Интересното е, че хората с кафяви очи живеят в най-горещите страни и, както може да изглежда странно, и в най-студените. Това се дължи от необходимостта за защита от слънчевите лъчи, включително отразените от снежната покривка.

Еволюция на цвета на очите

Най-старите предци на съвременния човек са живели в просторите на африканския континент. Те е трябвало да се предпазват от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, така че първите хора са доминирани от по-тъмна кожа и по-тъмни очи.

Други цветове на очите, които съществуват днес, най-вероятно са еволюирали поради дългосрочно натрупване на мутации. Също така появата на нови цветове в ириса може да доведе до кръстосване на хора с различен цвят на очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com