Знаете ли какво е "фабинг" - най-новата дума в българския език?

46150
Знаете ли какво е "фабинг" - най-новата дума в българския език?
Снимка: iStock

Българският език се е „обогатил“ с 5000 нови думи след 1989 г., според учените от БАН. Те са се появили в резултат на по-същественото навлизане най-вече на технологиите в живота ни.

Някои от тях всички използваме, без да си даваме сметка, че до момента такава дума в българския не е съществувала.

Знаете ли за какво служи малката дупка на химикалката с капачка?

Едва ли успяваме да се замислим за всички детайли около нас. За какво служи всеки уред, как точно е направен даден предмет или каква е ...

Типичен пример за това е селфи. Опитът на част от медиите да наложат думата самоснимка, която да звучи малко по-български от английското селфи, не се увенча с успех.

Благодарение на популярността ѝ, днес думата „селфи“ все по-често се използва и в съчетания като селфи зона, селфи стик и други.

Учените изчисляват още, че средно по около 215 думи на година навлизат в езика ни. Всички вече сме свикнали с фейсбук, смартфон, sms, импийчмънт, за които преди 27 години никой не е чувал.

Любопитни факти:

Една от новите думи в българския е „фабинг“ - това е човек, който непрекъснато се занимава с телефона си, дори и в компанията на други хора. Това съобщи за вестник "Телеграф" проф. Сия Колковска от Института за български език на БАН.

Знаете ли колко полета дневно се осъществяват в света?

През 2014 година се случиха 12 тежки самолетни катастрофи, при които загинаха общо 641 души. По данни на Международната асоциация по ...

Колкото и странно да звучи, кулинарията също повлиява съществено езика и допринася за добавянето на нови думи към него. Например до преди години у нас никой не употребява (а малко хора знаят) значението на думи, като суши и веган. Днес те са ежедневие.

Някои от новите думи, записани в Речника на новите думи, издаден през 2010 г., вече употребяваме всеки ден - например банкиране, дисплей, лифтинг, фреш, екшън, джогинг и други.

Има обаче и такива, които не са ни познати - например номофоб (човек, който се страхува да остане без мобилен телефон), зорбонавт (човек, който се търкаля в голяма прозрачна топка) и други.

Ако имате затруднения с правописа, то можете да се обърнете към специалистите от БАН. Съвсем в духа на новите думи, това можете да направите и на страницата на „Езикови справки“ във Facebook.

източник: profit.bg

12 безсмислени неща, които всеки от нас прави

Имаме навици, от които цял живот не можем да се отървем. Често не осъзнаваме, че повечето от тях са нелепи и в действителност нямаме ну...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com