Знаете ли какво е сачак?

16672
Знаете ли какво е сачак?

Дървото се използва от хиляди години. То намира широко приложение при изграждането на къщи, покриви, сачак и други масивни конструкции. И въпреки факта, че днес може да си купите алтернативни строителни материали, нуждата от дървени продукти остава все така голяма.

Заедно с популярността на къщи и вили, изработени от дървен материал, се увеличава всяка година и нуждата от дървен материал за направата и подмяната на сачак. Това означава, че въпросът за избора на висококачествена дървесина е все по-наболял. Основните критерии за качество са здравина и устойчивост на влага, от които зависи външният вид и издръжливостта на конструкцията.

Издръжливата дървесина е в състояние да издържа на големи натоварвания без да се счупи и да промени външния вид на повърхността. Влагоустойчивият дървен материал не набъбва и не се изкривява, което означава, че не променя формата си при никакви климатични промени и време. Нека поговорим за критериите за избор на висококачествен дървен материал за строителство и всичко относно направата на сачак:

Какво е сачак?

Сачак е долната част на покрива. Представете си чадърчето на гъба, обърнато от опаката страна. Всички онези малки ивички, които се редят успоредно една на друга, те наподобяват сачак на къща.

От какъв дървен материал се прави сачак?

Чан е най-употребяваното дърво, от което се прави сачак за къщи.

Какви други видове дървесина се използват в строителството за направата на къщи, вижте сега:

Дървената дограма и нейните огромни предимства

Дървесни видове за строителство

На първо място е необходимо да се определи вида на дървесината. От значение са тези, които определят здравината и устойчивостта при влага и от тях зависят 90%, а оттам и експлоатационният живот на бъдещата конструкция. За строителството може да използвате, както иглолистен дървен материал.

Да започнем с иглолистните дървета. Те включват бор, смърч, лиственица и кедър. Боровият дървен материал е един от най-търсените. Това се дължи на факта, че е най-достъпен, а качеството му удовлетворява повечето масйтори. Освен това борът расте почти навсякъде.

Предимствата на боровата дървесина включват леко свиване, така че свиването на бъдещата конструкция ще е незначително; умерена плътност (лесна обработка), добра устойчивост на гниене, ниско съдържание на възли и добра устойчивост на износване. Основният недостатък на бора е появата на синьо, което разваля външния вид на дървото и разрушава неговата структура.

Смърчът е значително по-нисък от бора по отношение на устойчивост на влага, поради което най-често се използва за вътрешни конструкции.

Кедърът е добър във всичко, но поради много високата си цена рядко се използва в масовото строителство.

Най-добрата сред иглолистните дървета (и според много експерти - най-добрата сред всички видове дървесина) е Larix sibirica, която не само не се страхува от влага, но става по-твърда при влажни условия. Освен това дървеният материал от лиственица има почти същата висока якост като дъба, лесно понася замръзване, топлина и температурни промени и е устойчив на механично натоварване. Цената на лиственица е по-висока от бора, но инвестицията е повече от изплатена от издръжливостта на конструкцията.

В зависимост от целта на употреба се избира дървесина от един или друг клас. Дървесината от най-висок клас е практически лишена от дефекти и се използва главно за довършителни работи. Вътрешният пълнеж може да бъде направен от продукти от клас A и B, които имат затворени възли, малки пукнатини и лека промяна в цвета. Тези дефекти все още не влияят на здравината, а външният вид на материалите не играе голяма роля, тъй като конструкциите са невидими.

За да може къщата да е надеждна и да издържи векове е необходимо всеки етап от строителството да се довери на професионалисти. Само професионалист може да различи добрите суровини от лошото, висококачествено дърво от прах. Където аматьор види повърхностни дефекти - възли, неравномерен цвят, гниене, специалистът ще може да разбере каква дървесина, по кое време на годината е изсечена, как е била съхранявана и за какво точно употребявана.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com