Знаете ли кога стават най-голям брой пътнотранспортни произшествия?

3915
Знаете ли кога стават най-голям брой пътнотранспортни произшествия?
Снимка: БГНЕС

Дали сте се замисляли кое време на годината е най-опасно за шофиране? Може би зимата? Макар по принцип шофирането да е опасно занимание през цялата година, хората обикновено смятат, че е по-вероятно да попаднете в злополука през зимата. Но не е така. Всъщност, сезонът и времето в момента на шофиране не влияят най-много на безопасността на движението, въпреки че не бива да ги пренебрегвате. А в определен период от годината настъпва и интервалът с най-голям брой пътнотранспортни произшествия - тогава и броят на свързаните с тях наранявания е средно по-висок.

Ясно е, че човек веднага си мисли за зимата, когато тежките пътни условия може би благоприятстват по-чести инциденти. В крайна сметка, дори леко заснежен път, покрит с тънък лед, става много опасен. И наистина е така. Зимните месеци обаче не са времето с най-голям брой пътнотранспортни произшествия. Истински опасният 180-дневен период на шофиране е от началото на май до късната есен - но особено с наближаването на лятото.

Каква е причината сезонът с най-голям брой пътнотранспортни произшествия да не е зимата, а хубавото време - когато изглежда трябва да е обратното? Една от причините е, че през зимата шофьорите неизбежно намаляват средната скорост на автомобилите, което се отразява положително на тяхното внимание и реакция. Вярно е, че има известен скок на произшествията с настъпването на сланите и първия снеговалеж, но тогава не се отбелязва най-голям брой пътнотранспортни произшествия. Около месец след началото на зимното часово време повечето шофьори свикват с тежките условия и карат по-внимателно.

Известно е, че скоростта е главният враг на шофьора. За съжаление, колкото е по-голяма скоростта на автомобила, толкова по-голяма и трябва да бъде концентрацията на вниманието на водача. Също така при висока скорост водачът трябва да проявява невероятна реакция, за да има време да реагира на опасните ситуации на пътя. Но само професионалните състезатели могат да демонстрират чудеса на реагиране при висока скорост. А с настъпването на пролетния период, средните скорости по пътищата се увеличават значително, което води до наставането на времето с най-голям брой пътнотранспортни произшествия.

26 куриозни обяснения за катастрофи пред КАТ

Увеличаването на произшествията с настъпването на пролетно-летния период е свързано и с появата на пътя на по-неопитни шофьори, които поради някакви причини са се отказали да шофират през зимата. Резултатът е, че вероятността неопитен шофьор да се сблъска с колата ви през пролетта и лятото е по-висока, отколкото през зимата. Нормално е с настъпването на пролетта количеството на автомобилите по пътищата да се увеличи значително, което се дължи и на факта, че много шофьори предпочитат да не използват превозно средство в зимния период. При това си струва да се отбележи, че най-опасното време на пътя също са почивните дни и празниците. Това се дължи на обстоятелството, че напоследък на пътя има повече водачи, които хващат кормилото в не много трезво състояние, а някои дори когато са под въздействието на наркотици.

Така че сезонът с най-голям брой пътнотранспортни произшествия далеч не е зимата. Според статистиката е по-вероятно да попаднете в катастрофа с настъпването на пролетта. По-нататък този опасен период продължава поне до октомври - след което броят на катастрофите, загиналите и ранените при тях постепенно започва да намалява. И тази тенденция продължава година след година.

Добре е да се помни, че не само метеорологичните условия влияят върху пътната обстановка, въпреки че в определени моменти те също обуславят големия брой пътнотранспортни произшествия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com