Знаете ли кои български царе загиват по време на лов ?

3416
Знаете ли кои български царе загиват по време на лов ?
Снимка: БГНЕС

Преди години ловът е бил не само забавление, но важна привилегия на всички аристократи в Европа. Тези в България не са оставали назад и тази дейност е била изключително популярна сред нашите царе. За съжаление, двама от тях плащат с живота си по време на лов, убити от заговори. Кои са те?

Има двама загинали български царе по време на лов - това са Калиман Асен и Гавраил Радомир. Смята се, че и двамата са били убити от своите братовчеди. Интересен факт е, че между двете истории има доста сходства.

Кой е последният цар на България?

Гавраил Радомир е бил убит от Иван Владислав (1015 година)

Гавраил Радомир е синът на цар Самуил и заема престола след смъртта на баща си, който умира потресен от вида на ослепените български войници след битката при село Ключ. Царуването на Гавраил не продължава дълго време, защото бива убит от неговия братовчед Иван Владислав, който е син на брата на Самуил - Арон. Арон и семейство му биват убити от Самуил след като е обвинен за заговор с Византия срещу българската държава, като единственият оцелял е Иван Владислав и то лично по молба на Гавраил Радомир. За съжаление, се смята че Иван Владислав изпраща стрелата си по Гавраил Радомир вместо по плячката и то съвсем съзнателно. Въпреки че на пръв повод изглежда като неблагодарност, някои историци разглеждат този факт от друга гледна точка. Иван Владислав смята, че има право на престола, защото по старшинство би трябвало Арон да заеме българския престол, а не Самуил. Гавраил Радомир заема цели девет дена след смъртта на Самуил престола, което ясно показва, че е имало спорове в българската аристокрация относно кой трябва да застане там - дали Гавраил Радомир или Иван Владислав. Синът на цар Самуил определено се е държал странно. Вторият човек в държавата по време на това ловуване - кавхан Дометиан е бил пленен от Василий II, като българският владетел не оказва помощ на кавхана си, а го оставя в ръцете на ромеите. Странен е фактът, че след като разбира, че той е бил убит, вместо да търгува, отива на лов. Също така трябва да се отбележи, че Иван Владислав е имал подкрепа от българската аристокрация. Кракра и братът на Дометиан застават на страната на убиеца Иван Владислав, което на пръв поглед може да изглежда странно, но определено означава, че е имало сериозно напрежение между българските първенци. И все пак действията на Иван Владислав трудно могат да бъдат оправдани. Смята се, че той прави това с помощта дори на Василий II, но въпреки това през следващите три години по време на своето управление той успява да забави натиска на ромеите и работи в полза на българската кауза.

8 царе слезли от небесата и управлявали Земята 241 200 години

През 1256 година братовчед отново убива братовчед

Този път убитият е българският цар Михаил II Асен, който е син на Иван Асен II от Ирина Комнина. Убийство отново се случва по време на лов, като този път убиецът е Калиман II Асен, за когото се предполага, че е синът на Севастократор Александър - братът на Иван Асен II. След смъртта на Иван Асен II започва династична криза в България, като начело на страната застава малолетният Калиман I Асен - син на починалия цар от унгарката Анна-Мария. Това обаче не се нрави на последната жена на Иван Асен II Ирина Комнина и тя успява да организира опозицията и да отрови детето-цар. Така на трона идва също малолетният Михаил II Асен, но вместо него управлява майка му, но доста неуспешно. Това налага няколко години по-късно ромейката да бяга от Търново, тъй като е заплашена с убийство. Последните години на управлението недоволството спрямо Михаил II Асен е огромно и затова се организира заговор срещу него, като животът му се отнема по време на лов от бъдещия цар Калиман II Асен. За него сe пише, че това е бил синът на брата на Иван Асен II - Александър. Той обаче управлява само няколко месеца, когато отново бива свален с преврат, по този начин се прекъсва директната мъжка линия на наследяване при Асеневци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...