Знаете ли кой е Александър Невски, на когото е кръстен най-големият храм в България?

13913
Знаете ли кой е Александър Невски, на когото е кръстен най-големият храм в България?
Снимка: Motorola

Най-големият храм в България „Свети Александър Невски“ , обявен за паметник на културата с национално значение през 1955 година, е храм-паметник, чиито строеж е започнал в далечната 1882 година точно на 3 март, когато България празнувала четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор и бленуваната свобода. Освещаването след завършването на строежа на храма продължило 3 дни с пищни тържества. Архитекти на „Свети Александър Невски“ са арх. Иван Богомолов, а след смъртта му арх. Померанцев. Храмът е издигнат по предложение на Петко Каравелов с почит към падналите в борбата за свобода, със стремеж да се помни „светлият подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“. „Свети Александър Невски“ е построен в столицата на площад със същото име, след като отпаднала първоначалната идея за издигане на храма в Търново. На кого обаче са кръстени и храмът, и площадът?

Кои са паметниците с най-интересна символика в България?

Кой е Александър Невски?

Видно от името на храма и площада, те са кръстени на Александър Невски. Обаче кой е Александър Невски и какво знаем за него и делата му? Александър Невски е сред най-важните и ключови личности за Средновековна Русия. Лев Гумильов – изследовател – дори определя управлението му като начална точка на формирането на руския етнос. Цялото име на Александър Невски е Александър I Ярославич, роден около 1220 година и велик княз на Владимирско-Суздалското княжество в периода 1252–1263 година. На крехката възраст от 20 години той ръководи и печели първата си битка – тази срещу Швеция до река Нева, откъдето получава и прозвището Невски. Победите на Невски според историците са символ на противопоставянето на Русия на Западна Европа – процес, започнал в далечното минало, който наблюдаваме и в настоящето.

Значими са постиженията на Невски за Русия, като едно от най-често изтъкваните от историците е, че е съумял да освободи православната църква от данъци към монголите. За делата, живота и постиженията на княза съдим и от хрониката „Житие на Александър Невски“, даваща отговор на въпроса кой е Александър Невски, която хроника го описва като идеалния княз-воин и защитник на Русия. Няколко века след смъртта му през 1263 година, заради делата и постиженията му, заради личността и живота му Александър Невски е канонизиран от Руската православна църква. Годината била 1547. Предвид това съвсем не е учудващо, че храмът в София носи името именно на този княз. Но все пак – защо е било нужно да бъде кръстен български храм на руски княз?

Защо храмът носи името на Александър Невски?

Безспорно най-важният въпрос след кой е Александър Невски е защо най-големият български храм носи името неговото име. С какво е заслужил това? Свободата не е постигната даром, но тя не е постигната и без помощта на Русия. Благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител се изразява именно в кръщаването на този свят и най-голям роден храм на името на Александър Невски, който бил патрон на руския император Александър II. По време на Втората световна война и след бомбардировките от страна на Русия над Варна през 1915 година действащото по онова време правителство на България, което недолюбвало Русия, се опитва да смени името на храма и успява, но за кратко. Новото име „Св. св. Кирил и Методий“ не се запазва дълго. Само 4 години по-късно – през 1920 година – е върнато първоначалното наименование на храма и той отново носи името „Свети Александър Невски“, с което е познат както в историята ни, така и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com