Знаете ли коя седловина свързва Рила и Пирин?

55108
Знаете ли коя седловина свързва Рила и Пирин?
Снимка: Pixabay

Легендата за Рила и Пирин

Преди много, много години живяло приказно красиво момиче на име Рилка. Рилка се влюбила в момък на име Пирин. Родителите й не одобрявали Пирин, защото не знаели нищо за него - откъде е, какъв е родът му, има ли занаят. Рилка се противопоставила на волята на близките си и избягала с Пирин високо в планината. Оженили се без сватба, без сватове, без празненство с гости. Скоро им се родили две деца момче и момиче. Нарекли ги Искър и Места. Пирин ходил всеки ден на лов, за да прехранва семейството, а Рилка се грижила за децата и поддържала къщата. Децата били много буйни, непрестанно се боричкали и карали.

Един ден Искър и Места така се скарали, че дори и Рилка не успяла да ги разтърве. Майката така се ядосала, че през сълзи изрекла тежка клетва. Зарекла ги да се разделят и никога да не се срещнат. Проклела и себе си - снагата й да се превърне в камък, дърветата да станат нейни рожби, а от сълзите й потоци да потекат. Проклела и Пирин да се вкамени.

На мига майчината клетва се сбъднала. Тя и мъжът й се превърнали в планини. Момчето се преобразило в бурна река - Искър се втурнал напред към полето, та чак до Дунав. Места спокойно се понесла надолу по планината. Братът и сестрата повече никога не се срещнали. 

Знаете ли коя е най-дългата планина в света?

И все пак Пирин и Рила са свързани. Знаете ли коя седловина лежи между тях?

Предела

Предела е може би най-известната от всички седловини в планините на България. Причина за това е ключовото й местоположение - свързва най-високите и едни от най-красивите български планини.
Предела свързва селищата от Разложкото поле (Банско, Разлог, Добринище) на изток с тези от поречието на Струма на запад (Симитли, Благоевград, Кресна).
Седловината започва от село Градево, при разклона за село Долно Осеново и продължава на изток-югоизток нагоре по долината на река Еловица.
Надморската височина на Предела е 1132 м, а по най-високата част преминава вододелът между долините на реките Места и Струма.

На западния склон на седловината Предела се образуват две реки - Кулина и Мразеница. Те се сливат и образуват река Еловица, която тече на северозапад до село Градево и там приема река Осеница. Двете реки се сливат и образуват река Градевица, която тече на югозапад и се влива в река Струма точно при град Симитли. 

Коя е най-високата планина в света?

Местността Предела

Предела е любимо място за отдих на любителите на планината.
От 1965 г. тук се провежда фолклорният фестивал “Пирин пее”, в който участват фолклорни групи от всички краища на България.

От Предела се откриват живописни гледки и започват многобройни маршрути, водещи към някои популярни туристически дестинации и природни забележителности на Пирин. Пътеката за хижа “Яворов” се изминава за около 5-6 часа, а пътят до хижа “Добърско” в Югозападна Рила е 30 км.
През 1878 г. тук избухва Кресненско-разложкото въстание срещу Берлинския договор. Поради тази причина местността има и историческо значение.

В местността има над 10 почивни станции, които предлагат повече от 1000 легла. А и ски писта “Кулиното” дълга 1300 м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com