Знаете ли колко рога има белият носорог?

2377
Знаете ли колко рога има белият носорог?
Снимка: Pixabay

От осемте вида носорози, обитавали някога Земята, днес само 4 вида продължават да съществуват, като част от тях са застрашени от изчезване. Учените са единодушни за полезността на носорозите за саваната, подчертавайки че те гасят пожари буквално тъпчейки ги с краката си, с което играят главна роля за съхраняването на природата и другите животински видове, недопускайки унищожаването им от огъня. Тази безспорна полезност на носорозите налага предприемането на мерки и грижи за опазване на видовете.

Основна причина за изчезването на част от тях и попадането на други като видове в риск да бъдат застрашени от изчезване е човешката дейност – бракониерството през 70-те и 80-те години, което създава риск за съществуването на носорозите, въпреки че са един от най-големите и силните представители на животинското царство.

Климатичните промени също пораждат риск за носорозите и са в основата на изчезването на някои от видовете. Митът, че роговете им са лечебни, също е сред причината те да бъдат преследвани и убивани, което вероятно означава, че носорозите с най-много рогове ще бъдат най-често подложени на преследване. Сред видовете, които са в риск да попаднат в категорията застрашени от изчезване, е белият носорог. Колко рога има белият носорог и свързани ли са те с риска му да се превърне в поредния застрашен вид?

Индонезия празнува раждането на рядък вид носорог (ВИДЕО)

Колко рога има белият носорог?

Възможно е да сте виждали изображения на бял носорог, но да не сте различили вида, очаквайки да е със снежен цвят. Реално белите носорози са доста по-светли от другите видове, но са белезникаво светло сиви, а не снежно бели, както се очаква според името им, което може да ви заблуди. Всъщност и черният, и белият носорог са в различни нюанси на сивия цвят, като белият е по-светъл от черния.

Разликата е не толкова в цвета им, както се предполага от незапознатия с материята, колкото в различната форма на устните, която се обуславя  от различната диета - заострена горна устна при черния носорог и квадратна при белия, които похапва трева от земята.

Дори да се сте срещали изображения на белия носорог, то най-вероятно не сте обърнали внимание на броя на роговете, впечатлени от величествените размери на този представител на животинското царство. Този обитател на Източна и Южна Африка, предпочитащ като местообитание гористи и тревисти местности, е почти застрашен от изчезване.

Почина най-старият женски черен носорог в света

Отличава се с внушителното си тегло – 4 тона, височината от почти 2 метра, скоростта от 50 км./ч., която развива въпреки теглото си, и с двата рога, които носи на главата си, първият от които е по-изпъкнал. Рогата на белия носорог достигат до пет фута дължина и се използват като самозащита и защита за поколението от враговете, които носорозите също имат въпреки внушителните си размери.

Именно изпъкналият рог, както предположихме в самото начало, е сред основните причини видът да е в риск да се превърне в застрашен от изчезване. Изпъкналият рог се използва за медицински цели в Китай, Тайван, Сингапур, а в Северна Африка и Близкия изток като декоративна дръжка на кама, което води до избиване на много видове именно заради този рог, считан за ценен.

Открили колко рога има белият носорог, както и че той съвсем не е бял, има още изненади, които да ви поднесе този едър представител на саваната – звуците, подобни на мяукане, които женската издава, общувайки с малките си.

Видове изчезнали носорози

Сред носорозите, населявали планетата, които са напълно изчезнали, са:

  • Изчезналият в следствие на климатичните промени, населявал Евразия през Средния Плейстоцен, гигантски носорог, чиито скелет дава на учените информация за този едър вид, достигащ до 5 тона, населявал някога Земята.
  • Вълнестият носорог, покрит с гъста и дълга козина, предпазваща го от студа, изчезнал със затоплянето на климата преди около 10 хиляди години.
  • Суматрански носорог, последният представител от който вид почина скоро, но за щастие учените са съхранили клетки, за да могат да разчитат на изкуствена репродукция на вида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com