Знаете ли колко са държавните служители в България?

27112
Знаете ли колко са държавните служители в България?
Снимка: iStock

Често срещаме изразено мнение от граждани в социалните мрежи, че въпреки огромния брой държавни служители у нас, работата върви изключително бавно или не постига търсения краен резултат. Наистина ли броят на държавните служители у нас е прекалено голям в сравнение с този в други европейски страни и всъщност колко са държавните служители в България?

Администрацията у нас – раздута или не?

Въпреки въвеждането на електронни услуги, по-добрата техническа осигуреност и въведените иновации, които водят до намаляване на обема на работа, в България не се забелязва намаляване на броя на държавните служители. Напротив. В сравнение с 2016 година има увеличение с около 7.5%, а броят държавни служители на 100 000 души население е нараснал от 2 000, колкото са били през 2018 година, на 2062 за 2022 година.  И все пак – колко са държавните служители в България? Пpeз 2020 г. чиcлeнocтта в бългapcĸaтa aдминиcтpaция нaбpoявa 142 613 дyши, което на 100 000 души е много повече от числеността на държавните служители в други европейски държави. Въпреки стремежът да се въведат електронни услуги, които да изискват по-малко работа и по-малък брой държавни служители, въпреки иновациите и въпреки изнасянето на дейности извън прякото бюджетно финансиране, не наблюдаваме намаляване на броя на държавните служители, а точно обратното – характерни са тенденциите да нараства. Приложените добри практики, привнесени от чуждия опит и от страни, в които работят ефективно, не постигат търсените резултати в България и държавата не съумява да намали броя на държавните служители.

Администрацията вече работи без обедна почивка и с удължено работно време

Притеснителни наблюдения относно държавната администрация

Вероятно освен колко са държавните служители в България се вълнувате и как те си вършат работата и каква е оценката за труда им. Ежегодните доклади за дейността и постиженията на държавната администрация не само не са оптимистични и положителни, но и разкриват проблеми, свързани с администрацията. Сред най-притеснителните наблюдения са:

-          Годишните доклади и поставените в тях въпроси и насоки за действие с цел подобряване на обслужването, оптимизиране на работните процеси и намаляване на броя служители, остават само на хартия.

-          Около пoлoвинaтa oт aдминиcтpaциитe нe пpeдлaгaт eлeĸтpoнни aдминиcтpaтивни ycлyги. Предлагащите не съумяват да предложат услуги с такова качество, че да водят до търсения резултат.

-          Не се провеждат задължителните обучения на държавни служители след постъпването им на работа. Под 40% от новопостъпилите държавни служители са преминали необходимото и задължително обучение през 2020 година.

-          Едва 3 от 25 администрации, делегирали дейности на външни изпълнители, са съумели да намалят числеността на персонала след намаляване на обема на работата след възлагането на част от нея на външни изпълнителни.

-          Техническата осигуреност е висока и продължава да се подобрява оборудването, но това не води нито до по-добри, бързи и евтини услуги за гражданите, нито до намаляване на броя на държавните служители. Разходите за телефон са се увеличи през последните години, въпреки въвеждането и масовата употреба на компютрите и електронните съобщения.

-          Намалява и обемът на самите доклади за дейността на държавните служители. По-притеснително е обаче, че един и същи проблеми се пренасят нерешени от доклад на доклад – тоест не се взимат мерки за намиране на ефективно и работещо решение така, че да не се чудим твърде раздута ли е държавната администрация, или всеки служител е там, защото е нужен, както и да не си задаваме въпроса колко са държавните служители в България и наистина ли се нуждаем от всеки от тях.

Какво предстои?

В края на изминалата година няколко партии дадоха гласност на идеята да се намали броят на държавните служители с 30 000 до края на 2022 година. Като причина бе посочена огромният брой чиновници, който се пада на глава от населението, както и фактът, че страната ни е първенец по този критерий. Синдикатите обаче не са съгласни с идеята, когато тя не е подкрепена със задълбочен анализ по темата, и споделят, че има недостиг на определени държави служители. Ще съумее ли държавата да постигне по-добри резултати с по-малко служители предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Желязната лейди: 4 начина да спечелите сърцето на жената Скорпион

Как да балансирате между връзката с партньора и приятелите ви

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com