Знаете ли къде се намира Кръстова гора?

14141
Знаете ли къде се намира Кръстова гора?
Снимка: БГНЕС

В България има няколко места, за които се вярва, че имат лечебна сила и специална енергия. Всяка година към тях се стича поток от хора с надеждата да им се случат чудеса. Едно от тях е Кръстова гора.

Къде се намира Кръстова гора?

Кръстова гора е местност в община Лъки, Родопите, на която е построен манастирският комплекс “Св.Троица”. Според легендата на това място и днес се пази част от кръста, на който е разпънат Исус. Самата легенда стига до нас чрез “видение” на Йордан Дрянков, скромен, честен и много религиозен човек. Йордан Дрянков се отказва рано от светските блага и се посвещава на Господ. Често получава видения, за едно от които разказва лично на цар Борис III. Това видение Йордан получава, след като прекарва на връх Кръстов една нощ, където някога се издигал манастир.

Легендата за Христовия кръст

Елена, майката на император Константин, построява великолепен храм на Голготския хълм. Когато работниците започват да копаят, откриват основите на трите кръста - на Исус и на двамата разбойници. Никой не може да познае кой от трите кръста е този на Христос. През това време минава погребална процесия. Елена допира два от кръстовете до ковчега и нищо не се случва. Когато доближава до ковчега третия кръст става чудо. Мъртвецът се съживява и изправя.

Хиляди вярващи нощуват под открито небе на Кръстова гора

Всички се втурнат да целуват Христовия кръст. От всички краища на света започват да се стичат християни да го докоснат. В тези древни времена придвижването на хората става трудно, затова християните решават да разделят кръста на три части, за да може повече хора да го стигат лесно. Трите парчета са занесени в Рим, Йерусалим и Константинопол 

Руският император праща пратеници в Истанбул с големи дарове за султана срещу кръста. Така и става. Пратениците получават дървения кръст. Когато майката на султана разбира какво е сторил синът й, веднага изпраща хора да си го върнат, но, за съжаление това се оказва трудна мисия. Когато руските пратеници разбират, че ги преследват, сменят маршрута и потеглят към Средните Родопи. Предават парчето от Христовия кръст на монасите от манастира на върха, надявайки се след време да се върнат за него. Местните монаси скриват парчето от кръста в манастирско скривалище. След време турците нападат манастира и го разрушават до основи. Във видението на Йордан му казват, че на хълма трябва да се постави висок метален кръст в знак на това, че някога е била заровена частица от Христовия кръст. 

Срещата с царя

Йордан Дрянков се среща лично с цар Борис III и му разказва за видението си. По това време при царя се намира подполковник Величков от запаса, който споделя, че също получил видение от Бог - как точно трябва да изглежда металният кръст. Царят нарежда да се излее 66-килограмов метален кръст (удвоената Христова възраст), а разходите да се поделят между царя и подполковника.  

Хиляди българи се стекоха на Кръстова гора

Чудеса на връх Кръстов

На 1 май 1936 г. на връх Кръстов се поставя металният кръст. След церемонията по освещаването му, се появява бяло гълъбче, което каца на менчето със светената вода и излита към западното възвишение на Кръстов връх. Йордан Дрянков казва на хората да последват гълъба, който ще им покаже старото манастирско аязмо. И се случва чудо. Гълъбчето каца на скала, под която, след разчистването, бликва вода. Тук е издигнат втори метален кръст, има и малък параклис от дарители.
През 1994 г. кръстът от цар Борис III изчезва мистериозно и пак така странно е намерен в гората. Поставен е в новопостроен храм. На мястото на стария кръст е отлят нов от неръждаема стомана с тегло 99 кг.

Кръстовден и силата на вярата

Всяка година в навечерието на 14 септември, когато се отбелязва църковният празник “Въздвижение на Светия кръст Господен” хиляди вярващи се стичат на това свято място с надежда за здраве и изцеление на близките си. Хората вярват, че на камъчетата на Кръстовия връх има изобразени кръстове, които носят късмет.

Дали всичко това е легенда или има и частица истина, едва ли може да се каже със сигурност. Факт е, че хиляди хора вярват, че на Кръстова гора молитвите им за здраве ще бъдат чути. А може би именно силната вяра е тази, която прави това кътче в Родопите толкова специално и заредено с позитивна енергия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com