Знаете ли на колко градуса трябва да е климатикът за оптимална работа през лятото

25809
Знаете ли на колко градуса трябва да е климатикът за оптимална работа през лятото
Снимка: iStock

Летните жеги са нетърпими без климатик на работното място и в дома. Климатикът се превърна от разхлаждащ лукс в норма, а употребата му се е увеличила в пъти през последното десетилетие. Въпреки системната и масова употреба много хора не са запознати на колко градуса трябва да е климатикът през лятото, за да не представлява опасност за здравето им и да се чувстват оптимално добре. Най-често уредът е нагласен на по-ниска температура от здравословното и необходимото, което води до редица неблагоприятни последствия – от схващане и мускулна болка в областта на гърба и шията до температурен шок при замяна на преохладеното с климатика помещение с градския транспорт в час пик.

Летните „настинки“ често са свързани с климатика в офиса или дома и далеч не са просто „настинки“, а са здравословни проблеми, причинени от неправилна поддръжка на уреда или стремеж към поддържане на твърде ниска температура в помещенията. Точен отговор на въпроса на колко градуса трябва да е климатикът през лятото няма, защото това зависи от температурата на околната среда. Златното правило е да има около 10 градуса разлика между температурата вън и тази в помещенията. Тоест, ако жаркото слънце е повишило температурата вън до 35-38 градуса, то климатикът следва да е настроен на не по-малко от 25 градуса. Опитът да се охладят помещенията до 18 градуса е не само вреден за уреда, но и опасен за самочувствието и здравето на хората в помещението.

Може ли климатикът да ви разболее? Настинка от климатик – симптоми

Защо правилният отговор на въпроса на колко градуса трябва да е климатикът през лятото е около 25 градуса?

Ако 25 градуса ви се струва твърде висока температура, грешите. Тя би била висока, ако температурата на околната среда е 28-30, но при жега от над 35 градуса, 25 в помещенията се усеща като хлад и това е оптималната температура за нормално функциониране на уреда и за здравословното състояние на хората в помещението. Когато се чудите на колко градуса трябва да е климатикът през лятото, имайте предвид, че 25 градуса в режим на отопление не са равни на 25 градуса в режим на охлаждане, а настройването на климатика през летния сезон на 18-20 градуса е екстремно преживяване, което води до неблагоприятни за здравето последствия. По-ниска температура от 24-25 градуса, изписани на дисплея на климатика през лятото, е опасна, тъй като тя може да доведе до:

  • Схващане, невралгии, мускулни и ставни болки в гърба и врата особено ако климатикът духа директно срещу вас. Струята следва да е насочена към тавана, за да е оптимално охлаждането, без да създава риск за здравето на хората в помещението.
  • При настройване на климатика на екстремно ниски температури има риск и от сърдечно-съдови инциденти или прилошаване особено при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Рязката смяна на температурата, огромната разлика между помещение с климатик, настроен на 18 градуса, и 40-градусовата жега вън е опасна за сърцето и съдовете.

Грешките, които допускаме при избора на климатик

Освен на колко градуса трябва да е климатикът през лятото следва да имате предвид, че е необходимо и преминаване на летен режим. В периода между двата сезона – зима и лято - задължително извършете и профилактика на климатика. Така не само ще се реагира своевременно на проблемa, останал скрит и застрашаващ живота на уреда, но и ще се прочистят филтрите, което е важно за здравето на хората, както и ще се застраховате, че няма да останете без хладен оазис поради необходимост от ремонт на климатика в най-големите жеги. Лятото е важно и да не пропускате да включите функцията за самопочистване на уреда, тъй като тя ще ви спести неприятната миризма, излъчвана от климатика, която миризма е следствие на влага, водеща до образуването на мухъл и плесен във вътрешното тяло – резултат от неправилната употребата на уреда и от пропускането да се използва функцията за самопочистване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно