Грешките, които допускаме при избора на климатик

17381
Грешките, които допускаме при избора на климатик
Снимка: iStock

Изборът на климатик не е лесна задача и често допускаме грешки, за които след това съжаляваме. Ето къде най-често грешим при покупката на този уред.

1. Проучваме само модела, но не и продавача

Обикновено проучваме само модела и го поръчваме от там, където се предлага на най-ниска цена.

Но климатикът е сложна техника, която изисква компетентен монтаж и следсервизно обслужване. Отзивите и препоръките на приятелите също могат да са от полза.

2. Не обмисляме предварително мястото за монтаж на вътрешното тяло на сплит системата

Експертите дават няколко препоръки относно избора на местоположение на вътрешното тяло, а именно за местата, които трябва да се избягват:

срещу работното място или дивана в хола
над леглото
над шкафа (това често се прави, за да се скрие климатика и прахът от шкафа постоянно ще циркулира във въздуха)
на разстояние 10-15 см от пода, шкафа и мебелите

Прикриването на климатика със завеси също е недопустимо. Освен това зоната трябва да е лесно достъпна, за да можете редовно да почиствате филтрите.

3. Не разбираме как работи климатикът

Наличието на минимално разбиране за това как работи климатикът ще ви помогне да разберете нуждите от почистване и поддръжка на уреда. Най-близкият "роднина" на климатика е хладилникът: и двата уреда работят с хладилен агент (един от видовете фреон), разполагат с компресор, изпарител и кондензатор.

Фреонът по време на работа променя състоянието си от газообразно в течно вещество и обратно, като с времето количеството му в системата намалява - неизбежно се изпарява през най-малките пукнатини и може да се наложи зареждане на климатика, което се извършва само от специалист.

Климатикът също е "роднина" на прахосмукачката: пропуска охладения въздух през филтри, така че почистването на вътрешното тяло също е необходимо - можете да го направите сами според инструкциите, но е по-добре да се доверите на специалисти. 

Тези знаци издават, че е време да смените климатика си

Ако напоследък все по-често си мислите, че е време да смените климатика си, добре е да обърнете внимание на няколко знака. Те ще ви дад...

Филтрите за изходящи въздух трябва да се почистват доста често - според инструкциите и в зависимост от това къде се намира жилището ви: ако е на оживена улица, най-малко веднъж седмично.

4. Игнорираме площта на помещението

Стандартна стая е с площ от 15-18 m², но в летните вили често помещенията са по-големи. Наличието на постоянно отворени врати също играе роля - за тези помещения, е необходима климатик, предназначен за по-голяма площ.

5. Не избираме инверторен климатик, защото мислим, че е по-скъп

Сплит системите с инверторни компресори работят по-тихо, консумират (като всяко инверторно оборудване) 30-35% по-малко електроенергия, но най-важното е, че винаги поддържат комфортна температура в стаята поради факта, че компресорът работи постоянно и не се включва и изключва постоянно. Освен това с инверторен климатик желаната стайна температура се достига по-бързо.

НИКОГА не правете тази грешка с климатика – ще платите куп ПАРИ

Много хора разчитат изцяло на климатика през зимните месеци. Това устройство ги дарява с желаната топлина, създава комфорт и не вреди н...

Инверторната технология вече е много по-достъпна, отколкото преди две-три години. Неинверторният климатик изключва компресора при достигане на зададената температура на въздуха. След това устройството преминава в режим на готовност и само когато температурата се понижи с 2-3 градуса, компресорът се включва отново.

6. Не обръщаме внимание на иновациите

Сензорът за движение позволява да не се насочва потока на климатика към хора, както и за изключване на устройството, ако няма никой в ​​стаята.

Нощният режим намалява скоростта на вентилатора, което минимизира нивото на шума.

Функцията за изсушаване е полезна при дъждовно време, висока относителна влажност и мухъл в помещението. Функцията за самопочистване позволява събирането на прах в климатика в специално отделение. Въглеродните филтри абсорбират неприятните миризми. HEPA филтрите улавят микроскопични частици. Функцията за самодиагностика ще ви помогне да разберете какъв е проблемът. Това са общи иновативни функции, но всеки производител има собствено ноу-хау.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com