Знаете ли откъде извира река Дунав?

68940
Знаете ли откъде извира река Дунав?
Снимка: pixabay

Втората по дължина европейска река – Дунав – преминава по пътя си през най-много държави в сравнение с всички останали реки не само на територията на Европа, но и в световен мащаб. 2852 километра дългата ѝ снага лъкатуши през 10 европейски държави, сред които и България – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна, а водосборният ѝ басейн обхваща територията на още 9 страни, като размерът му  е внушителните 817 000 km² - цифра, която буди респект, като се има предвид, че  представлява цели 8% от територията на Европа.

Въпреки внушителната си дължина и рекордният брой държави, през които преминава, или може би точно поради това, през 2007 година Дунав е включен в списъка на най-застрашените реки в света.

Дунав е единствената голяма европейска река, която се влива в Черно море, следвайки пътя в посока от запад на изток. Откъде извира река Дунав тогава, щом пътят и е нетрадиционен за реките в Европа и се отличава от този на останалите големи реки на континента?

Откъде извира река Дунав?

На около 1078 метра надморска височина в планината Шварцвалд ще откриете извора на най-дългата европейска река след Волга  – Дунав. При самия си извор реката не носи името, с което е позната в Европа. На около 1.4 километра от селището Донауешинген реките Бригах и Брег се сливат и образуват Дунав. В горното си течение реката мие бреговете на Германия, средното течение е на територията на Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния, а в долното си течение реката преминава и през територията на страната ни, за да се влее в Черно море, образувайки голяма делта.

Коя е най-дълбоката река в България?

Произход на името на река Дунав

Интересните факти, свързани с втората по дължина река в Европа, далеч не са свързани само с въпроса откъде извира река Дунав. Впечатляващ е както произходът на името на реката, така и броят на нейните притоци. Над 300 са притоците на река Дунав, като почти 40 са тези от тях, чиято дължина надвишава 100 километра.

Не само големият брой протоци обаче прави Дунав толкова любопитна и интересна, а и дължината ѝ, размерът на водосборния ѝ басейн, фактът, че се влива в Черно море и този, че Дунав е древна река, по-древна от геоложка гледна точка и от Рейн. Едно от най-старите имена на реката, с което я срещаме в съчиненията на древногръцкия историк Херодот още през 5-ти век пр.Хр., е Истър. Произходът на името Дунав се свързва най-често с индоевропейския праезик и името dānu, което се превежда като река.

Коя е най-златоносната река в България?

По отношение на българската форма на името на Дунав повечето предположения са насочени към връзката ѝ с дако-мизийската Dōnavi(s). Същото се отнася и за формите на името, което реката носи, преминавайки през територията на Сърбия.

История на Дунав

Като древна река Дунав има стара и богата история, пряко свързана с тази на териториите, през които преминава. Първият мост на река Дунав, изработен от камък, е построен през първи век от император Траян. През трети век реката и крепостите, изградени там, са пазители на Римската империя, в чиито територии попада, от нападенията на славяни и хуни.

Следващата роля на реката е като воден път до Константинопол и като път на турците към централните части на Европа. През 18 век ролята на Дунав се променя и централна става тази, която е свързана с търговските връзки между Балканите и западните части на Европа. Плавателна река става официално след подписването на Парижкия мирен договор, след който се обявява свободно плаване по нея, а след 1991 година е и част от трансевропейския воден път, като изграждането на канала Рейн – Майн е ключово за тази роля на реката. Броят на стоките, за които Дунав става път за транспортирането им от една до друга точка в Европа нараства системно, както и ролята на реката, поела своя път от Шварцвалд към Черно море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com