Знаете ли кои животни си хапват змии?

48376
Знаете ли кои животни си хапват змии?
Снимка: iStock/Guliver

Случва се така, че повечето хора, както и много животни, се страхуват панически от змии. И това не е изненадващо. Змиите не само пълзят по земята, но и плуват в езера, изкачват планини и се чувстват доста комфортно по клоните на дърветата. Змията може да чака неподвижно плячката си цял ден и след това да нападне светкавично. Да не говорим пък за отровните змии...

Но в природата има животни, които не само не се боят от змии, но ги нападат, ловуват и безстрашно влизат в схватка с тях.

1. Паяк

Паяците-тарантули като Teraphosa Blonda и Goliath лесно се справят с неголеми змии. При това по-често самата змия допълзява до паяка и се опитва да го нападне. В резултат се получава така, че влечугото умира под осемте му космати лапи, а тарантулата след това обядва с него. В допълнение към змиите, големите паяци ядат още гризачи, гущери и насекоми.

Коя е най-отровната змия в света?

2. Мангуст

Това животно с дължина около половин метър смело се бори с кобри и гърмящи змии. Отровата на кобрата е опасна за мангуста и той го знае. Но животинчето, подобно на мармот, има едно голямо предимство - бързината. Неговата светкавична реакция е в пъти по-бърза от тази на самата кобра и най-често мангустите излизат победители от битката. В интерес на истината, тези пъргави животни не нападат змиите, а просто защитават смело територията си. Ето защо в Индия мангустите се опитомяват и отглеждат като домашни любимци.

3. Богомолка

Както знаете, самката-богомолка изяжда самеца веднага след зачеването. Оказва се, че тази свирепа женска може да задуши малка змия в своите „прегръдки“. Змиите по правило не се хранят с насекоми, а в случая с богомолката самата змия става нейна жертва.

4. Орел

Орли и соколи доста често нападат змии, включително отровни. Може само да се предположи, че за тези хищни птици змиите са просто гигантски червеи. Когато голям орел се впие в тялото на влечуго, вече не е възможно да бъде откъснат от тази битка. Орлите с удоволствие ядат змии и ги носят в гнездото на потомството си.

5. Маймуна

Маймуните не ядат змии и затова не ги нападат. Най-често приматите защитават от тях своите роднини. Въобще, може да се каже, че маймуните и змиите са „исторически“ врагове. Тези същества просто се мразят. Ето защо, ако змия хване което и да било друго животно, стадото маймуни се втурва да му помага. Известно е, че маймуните са доста интелигентни същества и отдавна са се научили да използват пръчки. Именно с тояги и пръчки приматите се борят за всяко животно, което е попаднало в хватката на змията.

Какво да направите, ако видите змия пред себе си?

6. Змии

Разбира се, змията не се страхува от себеподобните си и винаги е готова за битка. Друго нещо е, че подобни битки не се случват често в природата. Въпреки това, както при много други животни, сред змиите съществува канибализъм – както при отровните, така и между неотровните змии. Ако змията е гладна, тогава няма нищо против да изяде своята „колежка“.

7. Медояд (меден язовец)

Може би най-безстрашното животно по отношение на змиите е медоядът или медният язовец. Теглото и размерите на змията нямат значение за него. Той се бие еднакво смело с отровни кобри и огромни питони. Медоядът има много дебела кожа и е почти невъзможно обикновена змия да я пробие. Пък и змийската отрова действа на медния язовец просто като силно приспивателно. Тоест, дори ако отровна змия успее да пробие дебелата кожа и да впръсне отрова в тялото му, това не е фатално за него. Язовецът ще бъде в безсъзнание няколко часа, след което ще се събуди и ще си тръгне по пътя.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com