Йордан Йорданов: Силно вярвам, че промени се правят от подготвени хора с добра репутация

4857
Йордан Йорданов: Силно вярвам, че промени се правят от подготвени хора с добра репутация
Снимка: община Добрич

Йордан Йорданов е кмет на Община Добрич втори мандат, като два пъти печели изборите срещу кандидат на управляващата тогава ГЕРБ

Господин Йорданов, в политическия живот на България вече има партия „Продължаваме промяната“, вие през 2019 година на местните избори се явихте издигнат от Местна коалиция „Продължаваме промяната на Добрич“ – случайно ли е това съвпадение или има нещо общо ?

- Факт, е че през 2019 година аз и моя екип от листата за общински съветници спечелихме изборите под слогана "Продължаваме промяната". В рамките на шегата може би това е общото, защото точно с този слоган колегите спечелиха изборите през 2021 година. Извън това политическо намигане, ще си позволя да обясня хронологията. Силно вярвам, че промени се правят от подготвени хора, с добра репутация. Точно такива застанаха зад идеята Продължаваме промяната в Добрич, която всъщност започнахме доста по-рано – през 2015 г. Обедини ни точно този слоган и вярата, че промяна в статуквото е крайно необходима. В нашата листа има представители на 4 политически партии, но основно са хора с активна гражданска позиция. Политиката, която водим на местно ниво, е изцяло ориентирана към решаване на проблемите на хората. Затова и получихме одобрение за втория управленски мандат на близо 67% от гласувалите на местните избори, а кандидатът на ГЕРБ -32%

Добрич има интересен политически формат в Общински съвет. Вашата коалиция има 13 общински съветници, които не ви стигат за мнозинство. Трудно ли се преборвате за реализация на управленските решения на екипа си?

- Когато си поел ангажимента да управляваш трябва да забравиш оправдателния режим – трудно ни е, малко сме, отскоро сме. Проблемите на хората са реални. Техните очаквания са да бъдат решени веднага. Колкото и да е трудно, трябва да се приоритизира и да се действа. Затова ние започнахме с реализация на този труден, но важен за града ни проект. Добрич беше заложник на нереализирания воден проект. Над 80 % загуби на вода, няколко пъти отхвърлен от финансиране заради нередности, невъзможност за ремонт на улици.

Строителния процес е неудобство за всички. Вече си позволявам да се шегувам с това, като казвам да не си роднина на кмета, когато са разкопани над 80 км от уличната мрежа на града. Защото убедено вярвам, че сме тук да работим. И сега почти всички забравихме, че само преди 3 години в Добрич нямаше налягане на водата по високите етажи, всеки ден се отстраняваха водни аварии, което си беше като воден режим. За загубите на питейна течност и старите азбестови тръби няма да говоря. Затова няма да скрия, че работим доста с другите групи от Общински съвет, за да може да се стига до крайно решение на проблемите.

Искате да кажете, че в Добрич нямате опозиция?

- Разбира се, че имаме. Винаги е добре за политическия живот да има различни мнения. Лошо е като не ни обединяват хубави и полезни за града идеи. Имаме и такива примери. Вече 2 години се борим да направим основен ремонт на пазара в Добрич и прилежащите зони. Не намерихме политическа подкрепа. Цената на проекта скочи от малко над 4 млн. лв на над 8 млн., което го прави почти невъзможен за реализация.

Последната седмица по комисии на Общински съвет разбирам, че групата на ГЕРБ гласува „Въздържал се“ за предложения бюджет на общината, с обяснението „политическо решение“. Така гласуваха и вчера на сесия.

Считам, че когато решенията ни станат не просто политически, а за града, страната, за човека и общността, едва тогава може да говорим за истински политици.

Успя ли да се осъществи Вашата заявка за промяна в Добрич?

Да. Категоричен съм, защото моделът на управление е различен. Нито за ден не забравяме, че промяната е процес. За да промениш статуквото се нуждаеш от ново начало, не става със стари приоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com