На 25 септември Добрич празнува свободата си

9886
На 25 септември   Добрич празнува свободата си
Снимка: Dobrichonline.com

На днешния 25 септември Добрич празнува 79 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Анексираната от Румъния изконна българска земя е върната по силата на Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. Този договор слага край на несправедливостта и установява трайни и международно признати граници с Румъния.

По силата на заповед, издадена от Борис III, части на Трета българска армия преминават в 9 часа на 21 септември тогавашната граница с Румъния и „завземат Добруджа в старите ѝ предели“. Българският цар се обръща към воините си:

Собственици на незавършен повече от три десетилетия блок в Добрич съдят общината

Собственици на отчуждени имоти, които повече от три десетилетия чакат обезщетението си, са завели съдебни искове срещу общината. По дан...

Офицери, подофицери и войници,

Вамъ се падна щастието мирно да настъпите презъ старите бойни полета, по следите на вашите бащи, които покриха българските знамена съ безсмъртна слава. Вие влизате днесъ въ тая земя, която бе откъсната отъ Държавата ни, но която остана неразделна и жива в сърцата ни. Не забравяйте, че Добруджа е наша не само защото бе откъсната отъ насъ. Тя е двойно по-наша, защото бе облена въ българска кръвь и пази спомена за беззаветно храбрите наши дивизии при Тутракан и Добричъ и величавите действия на нашата конница навредъ по Добруджанската равнина.

Поклонете се пред паметьта на падналите за Родината герои, покажете се достойни за техъ и занесете на нашите братя радость и упование въ бѫдещето на България. Носители на добродетелите, които от векове красятъ българския войнъ, бѫдете достойни и за тази скѫпа намъ земя. Влезте въ нея съ братска обичь към свои и чужди, за да разбератъ всички, че това е наш роден край, който е билъ люлка на българщината и ще бѫде и пребѫде вечно българска земя.

На 25 септември 1940 г. жителите на Добрич посрещат челния отряд на Лейбгвардейският на Н.В. конен полк. 

Мъж се обърна с АТВ и загина на място

48-годишен мъж загина при катастрофа с АТВ в района на добричкото село Ляхово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Сигнал...

Добрич чества този ден от 1990 г., когато е отбелязана 50-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Тогава с президентски указ е възстановено старото име на града - Добрич.

По традиция празненствата и днес ще започнат с панихида за загиналите за свободата на Добруджа, която ще се отслужи във Военно гробище – музей.

От 10:30 часа започва тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде присъдено званието „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година с него ще бъде удостоен главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов за изключителния му принос и заслуги за съхраняване и развитие на добруджанските и българските традиции, фолклор и духовност, за популяризиране името на град Добрич и на Добруджа в страната ни и по света.

Празничният ден ще продължи с концерти, сред които на ПФА „Добруджа“, хор „Лира“ при Дом за стари хора, Духов оркестър, Веско Ешкенази и Плевенска филхармония.  

Експертизи ще изясняват причините за взрива на бензиностанция в Добрич

По инцидента с взрива в бензиностанцията в Добрич се работи по абсолютно всички хипотези, съобразени с нормативната база по отношение н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com