В Добрич не могат да си плащат местните данъци и такси - заради спор на ниво местна управа

6075
В Добрич не могат да си плащат местните данъци и такси - заради спор на ниво местна управа
Снимка: Йорданка Калчева

Собственици на автомобили в Добрич са притеснени, че не могат да минат технически преглед без платен данък, а общинската служба за местни данъци и такси ще приема плащания чак от 15 март.

Кореспондент на Actualno.com стана свидетел как жители на града недоволстват, че не могат да платят налога си и за жилища и такса "смет". Приемат се плащания само за стари задължения, но не и за 2019 г. Служителите обясниха, че по изключение шофьорите могат да минат технически преглед на колите си, ако нямат задължения от предишни години, а в пунктовете няма да се изисква бележка за платен данък за превозното средство от тази година.

На днешната си сесия общинските съветници на Добрич отказаха да прегласуват върнатото решение от областния управител, касаещо приетата Наредба за определяне на местните данъци на територията на община Добрич. В мотивите си областният управител посочва нарушения на процесуалните правила от страна на вносителя, липса на изработена и публикувана предварителна оценка за въздействието на нормативния акт, както и липса на финансова обосновка при формиране на размера на данъка върху превозните средства и непубликувана справка за постъпили предложения по представения проект.

В Бургас приеха възможно най-ниския автомобилен данък (формула)

Най-ниският възможен автомобилен данък съгласно новия закон одобри Общиският съвет в Бургас. Промяната в данъчните ставки засяга най-ве...

Председателят на Общинския съвет и вносител на докладната записка Иво Пенчев посочи, че е потърсено становището по казуса от Националното сдружение на общините в Република България, Националната асоциация на председателите на Общински съвети и парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Той цитира чл. 20 от ЗНА, според който предварителната оценка на въздействието на нормативния акт се прави при изработването на закон, кодекс и подзаконов нормативен акт на Министерския съвет, а в другите случаи такава оценка на въздействието, може да се извърши по преценка на съставителя на проекта. А в случая спорът е свързан с Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич.

Зам.-кметът по финансите Елка Димова обясни пред Actualno.com, че към момента щетата към бюджета на общината заради разликата в облагането е малко над 920 хил. лв. в резултат на върнатото от областния управител решение на общинския съвет. Ако той атакува решението на съветниците в Административния съд, общината е готова да представи позицията си в своя защита. Освен това областният управител носи отговорност по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, ако бъде нарушена приходната част на общинския бюджет от негови неправомерни действия.

Заради ангажименти на областния управител Actualno.com не успя да вземе позицията му дали ще атакува в съда приетата наредба, или ще оттегли заповедта си. От областна администрация ще излязат с официално становище, когато получат днешните решения на Общински съвет – Добрич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com