"Зелените" алармират: Добивът на газ в Добруджа може да замърси водата

3418
"Зелените" алармират: Добивът на газ в Добруджа може да замърси водата
Снимка: БГНЕС

ПП "Зелените" е внесла отрицателно становище в Община Генерал Тошево срещу планирания добив на неконвенционален газ. Това съобщиха те на пресконференция днес (2 ноември).

Припомняме, че в последните дни жители на града протестират срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района. Те се страхуват, че ако се реализира предложението на "Русгеоком БГ" ЕАД, водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен.

Нов протест заради добива на газ в Добруджа

Днес отново се очакват протести в Добруджа във връзка с инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от ...

Именно затова Общинският съвет в Генерал Тошево насрочи референдум за 17 декември. Въпросът на референдума е: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?"

Представителят на "Зелените" Петко Ковачев заяви, че допитването има голям шанс да спре проекта.

Според "Зелените" от доклада за Оценката на въздействието върху околната среда и работната програма, представени от концесионера, се пораждат съмнения, че фирмата възнамерява да извършва дейности с използване на неконвенционални методи за добив и за добив на неконвенционални въглеводороди, което е в нарушение на приетата забрана от 41-ото Народно събрание през 2012 г.

По думите им оценката за въздействие върху околната среда от проекта не отчита кумулативния ефект от инвестицията, не се дава и оценка на използваната тежка техника. Проектът ще наложи рекултивация на огромни площи в региона, а в доклада не се посочва кой ще осигури финансирането.

Продължава диалогът между „Русгеоком БГ“ и протестиращите срещу добива на газ

Със съдействието на Министерството на енергетиката „Русгеоком БГ“ АД и зърнопроизводителите от добричкия регион постигнаха ...

"Хидрогеоложката остановка на Добруджа е изключителна, тъй като той не разполага с повърхностни води и единственият източник е подпочвения артезиански басейн Малм Валанж, който е еднороден и непрекъснат за целия район. От този басейн се напоява "житницата" на България и той служи за питейни и битови нужди на около 1 милион граждани в Североизточна България и около половин милион в Югоизточна Румъния. Евентуално замърсяване с химикали, деривати и газове от сондажна дейност може да замърси целия артезиански басейн и да доведе до криза с питейната вода, създавайки пряка опасност за здравето на хората", посочват те в позицията си.

Днес "Зелените" представиха и стратегията за развитие на енергийния сектор, приета от партията. Акцентите в нея са енергийната независимост, достъпност и възобновяемост.

Според документа България може да бъде изцяло невъглеродна икономика до 2050 година, като производството на електроенергия от ВЕИ може да достигне 100% десет години по-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com