15% от нефинансовите фирми у нас продават онлайн

1548
15% от нефинансовите фирми у нас продават онлайн
Снимка: iStock

14.9% от нефинансовите предприятия у нас с 10 и повече служители продават стоки и услуги онлайн, сочат данните на Националния статистически институт за 2021 година. Делът на фирмите, които залагат и на онлайн търговия, нараства приблизително два пъти спрямо 2017 година, когато 8.1% от нефинансовите предприятия са използвали интернет за продажби. Реализираният оборот от електронна търговия през 2021 година възлиза на 6.9% от общия им оборот.

Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки и услуги по интернет и може да бъде осъществена чрез уебсайт, уебприложение или чрез автоматизиран обмен на данни (съобщения от тип EDI), уточняват от НСИ.

НАП ще получава информация за трансграничните плащания към е-търговци у нас от 2024 година

Информация за плащанията от чужбина към търговците у нас ще бъде подавана от операторите на платежни услуги към Националната аганция за...

Относителният дял на тези, които осъществяват уебпродажби чрез собствен уебсайт или приложение, е 10.7%, а на използващите електронни пазари за търговия със стоки и услуги по интернет като eBay, Booking.com, Amazon, Alibaba, eMAG, TimoCom, Glovo, Takeaway и др. - 6.1%. Електронни продажби чрез съобщения от тип EDI извършват 2.2% от предприятията.

От предприятията, които осъществяват уебпродажби, 96.7% продават стоки и услуги на клиенти от България, 34.1% - на клиенти от държави - членки на ЕС, а 19.8% имат клиенти от други държави.

За петгодишен период относителният дял на предприятията, които продават стоки и услуги чрез електронна търговия, се е увеличил почти два пъти, допълва от НСИ.

96% от нефинансовите фирми имат достъп до интернет

Какви стоки пазаруваме онлайн най-често?

Онлайн пазаруването в България нараства с бързи темпове, като дрехите, обувките и спортните артикули са стоките, които българските потр...

През 2022 г. 96.1% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет, сочат данните на НСИ. С фиксирана интернет връзка разполагат 89.1% от предприятията, като при 45.7% максималната скорост за сваляне на данни е по-висока от 100 Mbps. Две трети (66.1%) от предприятията с 250 и повече заети лица разполагат със скорост за сваляне на данни по-висока от 100 Mbps.

През 2022 г. 78.1% от предприятията предоставят на служителите си преносими устройства, даващи възможност за мобилна интернет връзка чрез мобилните телефонни мрежи.

Относителният дял на заетите лица в предприятията, които разполагат с достъп до интернет, е 40.2%. Преносими устройства с мобилна интернет връзка за служебни цели използват 22.2%, като за петгодишен период делът им се е увеличил повече от два пъти. Най-много заети лица използват интернет и преносими устройства с мобилна връзка в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - съответно 94.5 и 65.1%.

През 2022 г. повече от две трети от предприятията (67.5%) осигуряват на заетите лица отдалечен достъп, като най-висок е относителният им дял при предприятията с 250 и повече заети лица - 89.0%. Предприятията предоставят отдалечен достъп до следните информационни ресурси:

  • електронна поща - 64.8%;
  • документи на предприятието (файлове, електронни таблици, презентации, графики, изображения) - 47.2%;
  • бизнес приложения и софтуер на предприятието - 39.4%.

Работни срещи по интернет провеждат 28.2% от предприятията. Най-разпространена е тази практика в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ - съответно 84.3 и 67.2%, а най-рядко се прилага в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (8.7%).

Брокерите на имоти с най-бавен интернет

Едва 23% от фирмите, занимаващи се операции с недвижими имоти у нас, разполагат с интернет, чиято скорост на сваляне надхвърля 100 Mbps...

През 2022 г. 15.9% от предприятията имат заети лица, чиято основна работа е да разработват, управляват или поддържат ИКТ системи или софтуерни приложения. Най-висок е относителният им дял сред предприятията от сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (69.0%), а най-нисък - в сектор „Строителство“ - 5.4%.

През предходната 2021 г. 8.2% от предприятията са наели или са се опитали да наемат ИКТ специалисти, като 3.8% са изпитали трудности при намирането на подходящи кадри.

Още: България с два пъти по-бърз мобилен интернет от Германия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика