16 800 акта за незаконна сеч са издадени само за миналата година

2095
16 800 акта за незаконна сеч са издадени само за миналата година
Снимка: БГНЕС

16 800 акта за незаконна сеч са издадени само за миналата година. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ. По думите му, ежегодно има заловени нарушители, но са необходими законодателни промени за по-голям ефект при събираемостта на наложените глоби и наказания.

„Миналата година има по-добри резултати от предходната. Издадени са 16 800 акта за извършени нарушения. Лошото е, че нямаме необходимия ефект при налагането на наказанията. ИАГ и Министерството на земеделието и храните правят всичко възможно за промяна на нормативната уредба в тази сфера. Искаме промяна на някои текстове в Закона за административните нарушения и наказания и в наказателния кодекс, за да се подобри ефективността при налагането на наказанията.

Невероятно количество незаконна дървесина е хванато след мораториума

Над 200 складове и цехове затвориха, след като в закона беше предвидено видеонаблюдение, за да се пресече незаконната сеч. Това каза з...

Около 50% е събираемостта на наложените глоби на юридически лица. При тях събираемостта е по-висока, защото те имат финансова възможност. Общата събираемост е между 12% и 15%.

Проблемът е, че голяма част от нарушителите в горите нямат официални доходи, нито имущество. Затова НАП няма инструментариум, с който да събере наложените им глоби“, каза инж. Кръстев. Той добави, че над 2/3 от горските пожари са в резултат на запалване на земеделски земи. Инж. Кръстев поясни, че последните години са предприети успешни действия за намаляването им и се следи за незаконни палежи в горите. „Реакцията за пожари се е подобрила“, увери инж. Кръстев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика