1813 лв. средно за втора пенсия са спестили българите

17495
1813 лв. средно за втора пенсия са спестили българите
Снимка: БГНЕС

1813,61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите. За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв.

Това показват най-новите данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор. Сумите в индивидуалните партиди са различни, тъй като зависят от годините на осигуряване и размера на вноските, а и от това как всяко дружество инвестира парите ни, пише "Сега".

Общата картина показва, че кризата, която доведе до отрицателна доходност на дружествата, вече е преодоляна. Доходността на универсалните пенсионни фондове за последните 12 месеца - от юни миналата година до юни тази година, е стигнала 6.69%. Към края на юни в деветте универсални пенсионни фонда за задължително пенсионно осигуряване се осигуряват общо 3 368 769 българи. За шестте месеца брутните постъпления от вноски в универсалните фондове са над 432 млн. лв., или с 66 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Пенсионните дружества обаче продължават да печелят в пъти повече от такси и удръжки, отколкото от управление на собствените си средства. 60.9 млн. лв. за такси са удържали пенсионните фондове през първите шест месеца на годината, за да управляват добре вноските ни. Сумата е с над 11 млн. лв. повече от удържаното през същия период на миналата година. В същото време от управление на собствените им средства фондовете са изкарали едва 4,5 млн. лв., тоест 13 пъти по-малко.

Сумата е разликата между спечеленото от инвестираните осигуровки, управлението на парите за гарантирана минимална доходност и др. и разходите за тези дейности.

НОИ: Действахме адекватно по повод пенсиите в КТБ

След като тази сутрин омбудсманът Константин Пенчев обвини Националния осигурителен институт в безхаберие и бездействие по повод пенсии...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика