300 милиона неизплатени заплати чакат българите

4758
300 милиона неизплатени заплати чакат българите

Между 250 и 300 милиона лева неизплатени заплати имат да взимат мнозина българи. Оценката е на синдикатите, които предлагат решение на проблема, съобщава агенция "Блитц".
В момента специален фонд изплаща компенсации, но само на работниците във фирми, които са фалирали. Според синдикатите, фондът трябва да помага й на тези, които имат временно затруднение, твърди репортаж на btv.

Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите" съществува от 2005 година. В него работодателите внасят символични осигуровки за работниците си, които да гарантират компенсации в случай, че фалират. През миналата и през тази година, като антикризисна мярка, правителството реши да спести тези вноски на бизнеса.

Във фонда е събрана прилична сума малко над 211 милиона лева. Парите обаче стигат до малко хора. За седем години едва 2000 души са получили компенсации, затова че работодателят им е обявил несъстоятелност и дължи заплати.

През 2005 година 118 работниците от шест фирми са се възползвали от парите във фонда. През 2011 година броят скача драстично - близо 1000 души от 44 фирми.

В момента максималният месечен размер на гарантираното вземане е 1000 лева. Т.е. ощетените могат да получат най-много до 3000 лева от фонда. Условието е работодателят им да е имал поне шест месеца дейност преди обявяването в несъстоятелност. А трудовите договори да са прекратени през последните три месеца.

От КНСБ твърдят, че парите във фонда трябва да стигат до повече хора. И предлагат заплатите във фирмите с временни затруднения също да се компенсират.

За да не се източват неправомерно пари от фонда, фирмите трябва да докажат, че имат затруднения. Едва след това да им бъде разрешена помощта. Според бизнеса промяната ще развихри въображението на българина.

„ От Стопанската камара твърдят, че трябва да се улеснят процедурите по несъстоятелност на фирми. В момента те са тежки и продължават дълго, което с години лишава хората от парите във фонда. По данни на работодателската организация в момента у нас текат 2300 такива процедури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика