300 млн. лв. ще струва новото пристанище Варна

16947
300 млн. лв. ще струва новото пристанище Варна
Снимка: БГНЕС

Очаква се проектирането на новия интермодален терминал във Варна да приключи до 9 месеца. Информацията съобщи министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той заедно с премиера извършиха оглед на терените, на които ще бъде построено новото пристанище.

Стойността на проектирането е 15 милиона, а на проекта - над 300 млн лв., информира Радио Варна. В рамките на три години след издаването на строителните разрешения е реалистично интермодалният терминал във Варна да бъде изграден.

Летище "Варна" с нов пътнически терминал

В Деня на Варна ще бъде открит новият пътнически терминал на летището в морския град. Общата стойност на инвестицията на концесионера &...

Изграждането на новия терминал няма да засегне жителите на “Максуда”, обеща Папазов, тъй като съоръжението се намира на юг от жп линията. Предвижда се строежът на кейова стена с дължина около 1100 метра на която ще могат едновременно да се обработват 5 или 6 кораба, като корабните места ще са специализирани за обработка на контейнери и зърно по най-модерните технологии, обясняват от МТИТС.

Интермодалният терминал в района на град Варна трябва да осигури качествено нови логистични възможности за претоварване на товари между трите вида транспорт: морски, железопътен и автомобилен със съответните технически и технологични комбинации между тях. Приоритетно ще се изградят допълнителни пристанищни мощности (инфраструктура и съоръжения) за основните за региона товари – контейнери, зърнени товари и някои генерални товари, в т. ч. тежки и извънгабаритни товари.

Основни параметри, на които трябва да отговарят съоръженията на пристанищната зона, са: дълбочина на оперативната акватория – минимум 12.50 м.; разчетен кораб с дължина – до 250 м; две корабни места за обработка на контейнери – с общ обем не по-малко от 400 000 TEU/годишно; две корабни места за обработка на 3 млн. т. зърно/годишно износ; едно многофункционално корабно място с обем за около 200 хил.т/годишно; един кей/корабно място за служебни кораби, влекачи, букеровчик и др.

 

Свлачище застрашава туристическия сезон в части от област Варна

Проблемът с пропадането на пътя между Кранево и Златни пясъци продължава да се задълбочава. Предвид последните дъждовни седмици положен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика