48% спад на тютюнопроизводството

881
48% спад на тютюнопроизводството
Снимка: Pixabay

Промишленото производство бележи спад от 3,3% през май 2016 г. спрямо същия месец на предходната година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния месец намалението е с 2%.

На годишна база най-сериозен е спадът в добивната промишленост - с 4.2%, следван от преработващата - с 3.7%. Намалението в енергетиката е с 0.7%.

По сектори за година най-рязко свиване се отчита в производството на тютюневи изделия - с 48.2%.

Сривът в сектора започна в началото на април, когато затвори софийската фабрика на "Булгартабак холдинг", а компанията обяви, че спира износа си за Близкия изток.

Годишното намаление в производството на основни метали е с 23.5%, в производството на превозни средства, без автомобили - с 15.6%, а в производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 12.5%.

Увеличение е отчетено в автомобилостроенето - с 18%, а също и в текстилния бранш - със 7%. Химическата индустрия е нагоре с с 5.6%, а производството на хартия - с 4.5%.

Месечният спад на индустрията пък се дължи на свиването в преработващата промишленост с 3.5% и на добивната - с 1.1%. В енергетиката през май спрямо април е отчетено увеличение на производството с 3.1%.

За месец най-значителен спад се регистрира в производството на превозни средства, без автомобили - с 18.5%, в производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14.3% и в тютюневата индустрия – с 14.2%.

Ръст пък бележат ремонтът и инсталирането на машини и оборудване - с 4.7%, производството на автомобили - с 3.9% и хранителната промишленост - с 2.3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика