Асоциацията на малките бензиностанции е за създаването на „Държавна петролна компания“

2336
Асоциацията на малките бензиностанции е за създаването на „Държавна петролна компания“
Снимка: iStock/Guliver

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива подкрепя създаването на „Държавна петролна компания“, която ще подпомага конкуренцията, за да има съревнование между отделните икономически субекти. Сдружението изпрати становище до Министерство на финансите в подкрепа на предложението им. В него се казва:

„От няколко години Асоциацията на българските търговци производители, вносители и превозвачи на горива, Сдружение с идеална цел в обществена полза, настоява за установяването на правила в сферата на търговията с горива, позволяващи свободна конкуренция и допускане на повече търговски оператори.

През този период се състояха многобройни срещи в Министерство на икономиката, както с Министър Караниколов, така и с различни експертни колективи от министерството. В хода на същите се доказа, че е диалога между бранша и институциите не само е възможен и равнопоставен, но и изключително градивен. Благодарение на постигнатото сме убедени, че диалога ще продължи.

Ще спре ли работа "Лукойл България" заради законодателни промени?

Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно реална заради готвените законодателни промени, свързани с данъчнит...

На 15.05.2020 г., на официалната интернет страница на Министерство на Финансите е публикувана новина, свързана с намерение на държавата да създаде нов икономически оператор – „Държавна петролна компания“, която да участва наред с другите оператори на пазара в дистрибуцията на горива. Безспорно е, че един подобен участник на пазара, от страна на предлагането и дистрибуцията на горива ще обогати профила на търговците и ще разшири конкуренцията, като предостави нови възможности, както на сега съществуващите търговци, така и на разпространителите и потребителите на горива. Предоставянето на нови източници на стоки може да доведе само и единствено до подобряване на услугите, качеството и предлагането. Многократно сме заявявали виждането си, че трябва да се подпомага конкуренцията, да има съревнование между отделните икономически субекти и в публикуваната новина виждаме стъпка в тази насока.

През изминалите седмици, Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива първа и единствена изрази и поддържа становище, че е необходимо да се гарантира минимален марж на надценката на горивата, за да са се елиминира сивият сектор. Считаме, че настоящата държавна инициатива е стъпка именно в тази посока и се радваме, че сме били чути. Убедени сме, че подобно дружество би следвало пазарната логика и би участвало като реален коректив на пазара. С настоящето писмо изказваме подкрепата си в едно такова начинание“.

Вижте още:

Удари ли държавата окончателно по "Лукойл" с решение да прави Държавна петролна компания?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика