БЕХ започва преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

32664
БЕХ започва преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Българския енергиен холдинг ще започне преговорите с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", ако БЕХ получи мандат от Министерския съвет. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред bTV. 

Единствената причина, по която се спряхме на американската компания, беше сигурността, която се гарантира. Освен това строежът на Седмия реактор ще струва много по-евтино от това, което се строи в Китай и в САЩ, аргументира се Стойнев. 

Знае ли Стойнев, че законът не му позволява да преговаря, пита Овчаров

Икономическият и енергиен министър на България няма право да води преговори за нови енергийни мощности по закон. Това заяви в сутрешния...

Той подчерта, че освен технологията има и политическо решение при избора на "Уестингхаус". "Националният приоритет е важен за това правителство и е изключително важно да има диверсификация в страната", подчерта енергийният министър. 

Според него, ако в най-скоро време Министерският даде мандат за преговори на БЕХ, приблизително за 7-8 години реакторът ще бъде построен. 

"Ние имаме нужда от ядрена мощност и до момента няма измислена по-евтина енергетика. Освен това животът на реактора, който предлага американската компания, е 60 години, чийто срок може да се удължи с още 20 години", каза министърът и уточни, че ще бъде обявен конкурс за строител на реактора. 

"Уестингхаус" заявиха от воя страна, че всички проведени до момента предварителни разговори с предишните и настоящото българско правителство относно потенциалния проект за изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" са изцяло в нормативната рамка на европейското и българското законодателство.

ГЕРБ се жалва в ЕК заради договорката с Westinghouse за "Козлодуй"

Изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс и с договорка за държавни гаранции за американската Westinghouse противоречи на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика