Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

8396
Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари. Очевидно са говорили нещо, което Бойко Борисов не е счел за нужно да съобщи." Това заяви бившият член на КЕВР Еленко Божков, който беше основно лице пред медиите на комисията по времето на кабинета "Орешарски", в коментар за скандалната сделка с ЧЕЗ.

"Случващото се с ЧЕЗ е трудно за приемане. Това означава непрозрачност, означава, че се крие друга собственост. Най-добре го каза министър-председателят на Чехия, още по-добре го казва президентът на България", допълни още експертът в интервю за bTV. И посочи, че преди време, като член на КЕВР, се занимавал с нарушения, извършени от Мая Стоева, която била "или изпълнителен директор, или член на борда на директорите на фирма "Инерком", но не уточни за коя от всички фирми, в които присъства думата "Инерком" става въпрос.

Карадайъ: ДПС ще се произнесе за ЧЕЗ след институциите

Предстоят съответните органи и институции на държавата в рамките на закона да се произнесат, от там нататък и ние ще се произнесем. Тов...

"На 21 януари "Лидове новини", вестникът на чешкия министър-председател, излиза с новина, че предстоящото посещение на чешкия премиер в България включва разговори за продажбата на ЧЕЗ", припомни Божков.

Според него "най-простият начин да се спре тази сделка е една от банките да се откаже от гаранциите или добрите си намерения, които е изразила в едно писмо." Припомняме, че според "Лидове новини" в България има две банки, които са дали гаранции за сделката - "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка, съответно за заем от 180 млн. евро и 80 млн. евро. "Уникредит Булбанк" не пожела да коментира, а от ПИБ категорично отрекоха.

На въпрос кой стои зад Гинка Върбакова, Божков отговори: "Това са едни скрити капитали. Появи се един собственик, описан в Paradise Papers." Припомняме, че замесеното име е на грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, който беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци". 

По думите на Божков интересът е от България: "Няма нужда да се влиза в детайли и премиера да говори – сянката му седи отзад - в общото минало на Бойко Борисов и на Гинка Върбакова и хората около нея".

Отговор

Борисов за ЧЕЗ: Ще ги разнищя, този път няма да има оставки

Тоя път оставки няма да има. Обещавам им на тези хора да ги разнищя до край. Така премиерът Бойко Борисов коментира сделката за продажб...

Във включване по телефона, депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев нарече изказването на Божков абсурдно: "Не може просто така да хвърляш обвинения, трябва да ги докаже, много е лесно да подхвърлиш две фрази, без да носиш отговорност за тях."

Няма как премиерът да е свързан с тези лица и едва ли не той да наднича зад купувачите на ЧЕЗ. Утре (1 март, 14:15 часа) комисията по енергетика и комисията за контрол на службите ще направи изслушване. Имаме малко информация на този етап. Не знаем точната цена на сделката, но знаем, че има сключен предварителен договор. Заседанието ще се предава на живо, допълни още Добрев.

"Трябва да чуем какво ще ни каже институциите, правим преглед на законодателството, дали КЕВР има правомощия да се произнася по такъв тип сделки. Важното е утре да чуем всички институции по темата. Не може да става въпрос за скрито придобиване, въпросът е да ни дадат повече подробности за другите участници, няма как те да останат скрити", каза още той.

Добрев беше категоричен, че не познава Гинка Върбакова: "За първи път ѝ чувам името, тя също ще бъде поканена на заседанието на комисия на 1 март. Ще я попитаме дали наистина има осигурено финансиране и какъв ще бъде размерът на акционерния капитал и кой ще го предостави на това дружество, което придобива ЧЕЗ."

Добрев уточни и че няма да бъде следващият министър на енергетиката, както и че през следващата седмица ще стане ясно дали ще бъде приета оставката на Теменужка Петкова.

"Прозрачност без граници" видя липса на прозрачност в сделката с ЧЕЗ

Асоциация „Прозрачност без граници“ изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание и парламентарните групи, в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика