Близо 25 000 нови безработни през ноември

1063
Близо 25 000 нови безработни през ноември
Снимка: БГНЕС

Нови 24 650 безработни лица са се регистрирали в бюрата по труда през месец ноември, сочат данните на Агенцията по заетостта. Това е спад от 682 лица спрямо предходния месец октомври и понижение от 4 455 лица спрямо същия месец на миналата 2020 година. Така общият брой на регистрираните безработни у нас възлиза на 158 247 към края на единадесетия месец на настоящата година. Това е с 60 594 души или 27.7% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Равнището на регистрираната безработица в страната през ноември остава на рекордно ниско ниво от 4.8%. Спадът на годишна база възлиза на 1.9 процентни пункта. Сравнението с края на ноември 2019 г., която бе рекордна по ниво на заетост, сочи също значително понижение – с 1 пункт, посочват от Агенцията по заетостта.

Рекордно ниска безработица през октомври, търсят се строители и продавачи

Регистрираната безработица остава на рекордно ниско ниво през октомври в размер на 4.7%, съобщават от Агенцията по заетостта. На фона н...

През ноември 13 131 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат намаление на броя им с 2 188 спрямо октомври и с 4 212 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на по-ограниченото търсене на нов персонал през зимния сезон и намалелия брой на регистрираните безработни лица. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 199 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

75.5% от започналите работа през ноември са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 22,4%, следван от търговията – 18,1%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното управление – 5,6%, строителството – 5,3%, административните и спомагателните дейности – 4.5% и други.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 10 109 или с 1 646 по-малко от предходния месец и с 2 277 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (30.3%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (13.6%), административните и спомагателните дейности (10.5%), хотелиерство и ресторантьорство (9.7%) държавното управление (7.5%) и образование (5.1%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; персонал осигуряващ сигурност и защита; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжени и други.

Близо 1.2 млн. българи в активна възраст нито работят, нито търсят работа

Близо 1.2 млн. български граждани на възраст между 15 и 64 години са икономически неактивни лица, сочат данните на Националния статисти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика