Близо 61% ръст на българския износ през май

4172
Близо 61% ръст на българския износ през май
Снимка: iStock

Българският износ на стоки през май нараства с 60.7% на годишна база до общо 8.28 млрд. лева, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. В същото време, общият внос на стоки отчита повишение от 49.3% на годишна база до 9.02 млрд. лева. Така за месец май общото външнотърговско салдо записва отрицателен резултат в размер на 740.9 млн. лева.

За периода януари-май тази година общият износ на стоки от България достига 37.06 млрд. лева, което представлява ръст от 38.8% на годишна база. За същия период в страната ни са внесени стоки на обща стойност 41.7 млрд. лева, което е годишно увеличение от 42.3%.

Така общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари - май 2022 г. и е на стойност 4.63 млрд. лева.

България на минус 4.6 млрд. лева от търговията с Русия

Търговският дефицит на България с Русия нарасна близо три пъти до 4.6 млрд. лева към края на месец май тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Рязкото увеличение на отрицателния резултат по външнотърговското салдо на страната ни с Русия отразява внушителния скок в цените на горивата през последната година.

Износът нарасна с 34% през първото тримесечие

Българският износ нарасна с 34% на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически инст...

През първите пет месеца на тази година България е изнесла стоки за Руската федерация на обща стойност 306 млн. лева, което представлява спад от 1.4% на годишна база. В същото време страната ни е внесла стоки от Русия на обща стойност 4.97 млрд. лева, което е ръст от близо 158% спрямо същия период на миналата година. Така търговското салдо на България с Русия е отрицателно и достига 4.67 млрд. лева към края на май тази година. За сравнение, към края на май 2021 година салдото по търговията с Русия също е било отрицателно, като е възлизало на 1.61 млрд. лева или около 2.9 пъти по-малко от настоящия резултат.

Това, че поскъпването на горивата е основната причина за сериозния отрицателен резултат по външната търговия с Русия, се потвърждава и от данните за типа внесени стоки. За първите пет месеца на тази година България е внесла „Минерални горива, масла и подобни продукти” от трети страни (извън ЕС) на обща стойност 4.97 млрд. лева, което представлява ръст от 146% на годишна база.

Търговия с трети страни

През периода януари - май 2022 г. износът на стоки от България за трети страни (извън Европейския същз) се увеличава с 29.5% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 11.698 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, САЩ, Република Северна Македония, Обединеното кралство, Китай и Гибралтар, които формират 51.1% от износа за трети страни.

Конкретно през май 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 37.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.473 млрд. лева.

Едва 4% от европейския износ е насочен към руския пазар

Русия е петият най-голям търговски партньор на Европейския съюз по отношение на износа на европейски стоки и третият най-голям партньор...

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - май 2022 г. се увеличава с 60.8% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 18.4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Конкретно през май 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства със 70.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.015 млрд. лeвa.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - май 2022 г. е отрицателно и е в размер на 6.7 млрд. лева. През май 2022 г. външнотърговското салдо с трети страни също е отрицателно и е на стойност 1.542 млрд. лева.

Търговия с ЕС

Традиционно подробните данни за външната търговия със страните от ЕС биват публикувани с месец закъснения, спрямо статистиката за общата външна търговия и тази с трети страни.

Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

Българският износ нарасна с 24% на годишна база през 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това, ст...

През периода януари - април 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 36.7% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 19.561 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 68.8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Конкретно през април 2022 г. износът за ЕС нараства с 36.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.358 млрд. лева.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - април 2022 г. се увеличава с 29.2% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 18.296 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Конкретно през април 2022 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 23.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.454 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - април 2022 г. е положително и е на стойност 1.265 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com