Bloomberg: Русия ще се съгласи за удължаване на зърнената сделка, има няколко условия

2315
Bloomberg: Русия ще се съгласи за удължаване на зърнената сделка, има няколко условия
Снимка: iStock

Очаква се Русия да се споразумее с ООН за удължаване на сделката за износ на украинско зърно през черноморските пристанища. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на 4 източника, запознати със ситуацията.

Споразумението, което бе подписано през лятото с посредничеството на Турция и ООН, изтича на 19 ноември. Само преди три дни руският зам.-министър на външните работи Сергей Вершинин каза пред държавната агенция ТАСС, че все още няма решение за подновяване на сделката. Руската делегация води преговори с Организацията на обединените нации в Женева.

Ердоган: Сделката за зърно през Черно море не трябва да е обвързана с време

Страните по споразумението за износ на украинско зърно, което позволява да достига до световните пазари през Черно море, трябва да се с...

ОЩЕ: Зеленски: Украйна работи усилено за разширяване на износа на зърно

Сега Bloomberg пише, че руснаците са близо до това да се съгласят да удължат схемата с износа на зърно, който предотвратява глад в най-бедните райони по света. Все още не е ясно дали Москва ще иска да добави нови условия в замяна на заветното „да“ за разширяване на срока на споразумението, твърди агенцията. Само че от думите на руския външен министър Сергей Лавров, който говори след срещите на Г-20 в Бали, Индонезия, се разбра какви са условията на страната му.

Той заяви, че ООН е обещала, че изискванията на неговото правителство ще бъдат изпълнени. Сред тях са да се гарантира, че Украйна няма да използва експортния коридор за военни цели, да се даде възможност за доставки на руско зърно и торове, да се позволи на държавната Руска селскостопанска банка да работи в пълен обем и да се осигурят "нормални" застрахователни тарифи, каза той.

ООН цитира писмени гаранции, дадени от САЩ и ЕС, че ще предоставят "сигнали" на компаниите, участващи в търговията, че няма да бъдат изправени пред рискове от санкции, добави Лавров.

Говорител на съвместния орган, управляващ сделката от координационния център в Истанбул, заяви, че на този етап няма какво да се потвърди или обяви. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще оповести решението си "своевременно".

"Унизително поражение": Руските военни блогъри скочиха срещу Путин за зърнената сделка

Русия възобнови участието си в зърнената сделка за износ на украински зърнени култури с кораби през Черно море само дни след като обяви...

Фючърсите върху пшеницата се понижиха с до 2,1% в Чикаго във връзка с новината. Тези в Париж пък слязоха до най-ниското си ниво от септември насам.

Припомняме, че от началото на войната до юли Русия блокираше всички черноморски пристанища в Украйна и корабите със зърно не можеха да излизат от тях. Благодарение на Турция и ООН беше подписано споразумението за износ (отделно между Русия, ООН и Анкара, както и между Киев, ООН и Анкара). Срокът му бе определен на 120 дни, освен ако поне една от страните реши да излезе от сделката.

Руснаците направиха това за няколко дни след украинските удари по Черноморския им флот, но малко след това обявиха, че се връщат към споразумението.

Заедно с оригиналното споразумение ООН обеща да помогне за реализацията на износа на руски храни и торове.

ОЩЕ: Кораби с украинско зърно отплават, без да се съобразяват с Русия, Путин омекна по темата

Турция към Украйна: Запазването на черноморския коридор за зърно е важно

Във връзка с прекратяването от страна на Русия на черноморската зърнена сделка турският министър на отбраната проведе телефонни разгово...

Владимир Путин се оплака, че сделката не е направила достатъчно, за да облекчи износа на руско зърно и торове, въпреки че те не са обект на санкции и обемът на доставките им се е увеличил. Той също така заяви, че доставките от Украйна не са били предназначени за най-бедните страни, въпреки че ООН каза, че целта на споразумението е била да се намалят цените чрез увеличаване на доставките на световния пазар.

От влизането в сила на споразумението Украйна е превозила над 10 млн. тона зърнени култури през Черно море, начело с товари от царевица и пшеница. Зърното е насочено към Азия, Европа и Африка. Някои от товарите са на Световната програма по прехраната на ООН.

По-рано този месец Украйна заяви, че е оптимистично настроена, че пактът ще бъде удължен.

Износът на зърно от Русия се ускори на фона на богатата реколта, докато доставките от Украйна се забавиха поради несигурността дали сделката ще бъде удължена.

ОЩЕ: Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

Кой е старшият партньор в отношенията между Путин и Ердоган? Всички видяха

Владимир Путин предупреди, че Русия си запазва правото да се оттегли от сделката за украинското зърно при нови нарушения от страна на К...

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова ЕС да играе по-голяма роля в удължаването на срока на зърнената сделка. Той се срещна с френския си колега Еманюел Макрон в рамките на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Ердоган заяви, че зърненият коридор е започнал да функционира отново след "интензивните усилия" на Анкара, според официалното съобщение от турска страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com