Боев: Не мога да кажа кога ще решим за ЕРП-тата

32757
Боев: Не мога да кажа кога ще решим за ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

Не мога да кажа в какъв срок след 12 май ДКЕВР ще вземе решение за лицензите на ЕРП-тата. Това заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Днес Комисията удължи с две седмици времето, в което дружествата ЕВН, ЧЕЗ и Енерго Про могат да представят свои становища по повод процедурата за отнемане на техните лицензи или нови доказателства в своя защита.

Последното отлагане бе в началото на април, когато ДКЕВР заявиха, че получили нови данни от НЕК във връзка със суми, прихващани от ЕРП-тата. Тогава Комисията даде време на дружествата, за да се запознаят с тази информация.

ДКЕВР отложи с минимум две седмици решението за лицензите на ЕРП-тата

За втори пореден път Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи решението си дали да стартира процедура по отнем...

Сегашното искане за удължаване на срока е дошло от ЕВН България. ЧЕЗ и Енерго Про вече са представили свои становища във връзка с данните на НЕК. Според двете дружества не става въпрос за някакви нововъзникнали обстоятелства, а просто за части от търговската кореспонденция. Както те, така и ЕВН, отново определиха процедурата по отнемане на лицензите им като несъстоятелна и призоваха да бъде прекратена.

По думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев не се предвижда обществено обсъждане на проблема с участието на граждани. На въпрос какво увеличение на тока е поискала НЕК Боев отговори: „Не мога да се сетя.” Той отказа да изясни и какви са новите доказателства на Националната електрическа компания, които предизвикаха поредното забавяне на решението за лицензите.  Попитан дали ако НЕК и ЕРП-тата постигнат споразумение чрез преговори, процедурата за отнемане на лицензи ще бъде прекратена, Боев заяви: „Ще разберем”.

Припомняме, че казусът с ЕРП-тата стигна и до ЕС. Европейският енергиен комисар Гюнтер Йотингер изпрати писмо до икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев, в което попита защо държавата се меси в търговски спор, какъвто е този между НЕК и ЕРП-тата. Последва среща на Стойнев с Йотингер, но на практика специално за ЕРП-тата не излезе никаква информация какво точно са си говорили двамата.

Какъв е спорът по същество - НЕК твърди, че енергоразпределителните дружества дължат 348 млн. лева. На ЕВН се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. ЕРП-тата обаче казват, че НЕК им дължи 415 млн. лева неплатени суми заради доставка на зелена енергия и са били принудени да направят насрещни прихващания, защото са щели да изпаднат в несъстоятелност. Според ЕРП-тата това е европейска практика, а законите в България също я позволяват - член 103 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) на Република България.

Делян Добрев: В момента ДКЕВР се използва за бухалка на НЕК

Активите на баланса са с далеч по-скромна стойност, а за това дали се цели умишлена декапитализация трябва да се пита управляващите, но...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика