Борисов гарантира синдици в КТБ до седем дни

13326
Борисов гарантира синдици в КТБ до седем дни
Снимка: БГНЕС

До края на следващата седмица ще има синдици в КТБ. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на Регионално депо за отпадъци в село Стожер. Припомняме, че законовите промени минаха светкавично - само за три дни.

"Радвам се, че всички политически партии, след като ни върнаха синдика, който фондът предложи, разбраха, че нещо в съда се бави с темпове и става толкова бавно", каза още Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". "Те казаха, че в най-добрия случай синдици ще има през април месец. Виждате през това време как заводите променят своите притежатели, а те ги променят, защото банката няма синдици. Затова във вторник (24 февруари), щом се обнародва Държавен вестник, до края на седмицата ще има синдици”, подчерта премиерът. По думите му те ще оспорят всички сделки, които са направени, защото правителството е заявявало многократно, че цесии не може да има. „Как може да се прехвърля собственост, при положение, че държавата е дала над 3,5 млрд. лева досега?”, попита Борисов.

Комисията КТБ вероятно ще предложи промени в Закона за БНБ, за да бъде освободен Искров

Вероятно ще се направят законови промени, така че управителят на БНБ Иван Искров да бъде освободен от поста си предсрочно. Това заяви...

„Съгласно закона като най-голям кредитор първи отиваме на опашката (бел. ред. - държавата) и се овъзмездяваме с това, което има, сиреч огромните компании, които са там. Тези пари влизат в бюджета, тъй като сме дали парите назаем и с тях догодина ще правим АМ „Хемус”, заяви премиерът и добави, че парите са на гражданите и са необходими на страната.

Министър-председателят каза още, че оттук нататък прокуратурата ще има много работа и ще има много арести, ако са допуснати подобни неща от страна на квестори и на БНБ. „Твърдят, че не са. Никого не обвинявам. Просто ще изчакаме във вторник да се обнародва законът. Всички политически партии изпратиха експерти и до един гласуваха, защото осъзнаха, че всъщност се готви грабеж. Държавата и парламентът в момента са като стена това да не се случи и се надявам веднага и прокуратурата да се самосезира и да започне да действа”, отбеляза Бойко Борисов. Той допълни, че до няколко месеца ще се види разлика и в борбата с корупцията, и в борбата с контрабандата и тя ще има материални измерения.

"Контрабандата е това, което е най- висшата степен на корупция. За двата месеца, януари и февруари, сме събрали над 550 млн. повече от януари и февруари миналата година. Този месец се движим от порядъка на около 150 млн. повече", каза Борисов. Той подчерта, че по тази причина е станало възможно да се дадат 50 млн. лв. за Коледни добавки за пенсионерите, а сега – още 50 млн. лв. за Великденски добавки към пенсиите. "Убеден съм, че поне милиард ще съберем повече", добави министър-председателят.

Отношението към Русия

Имахме нагласа в Европейския съвет да паднат санкциите спрямо Русия, но за съжаление не се спазва мирното споразумение, постигнато в Минск и всъщност санкциите стоят като залог, каза Борисов.

"И сега правим облекчения за визовия режим за руски и украински туристи. Визите няма да са проблем, проблем са санкциите, списъците, войната, проблем е, че трудно се спазва Минското споразумение", уточни Борисов. Той посочи, че стимул за туристическия бранш може да бъде повишаването на качеството на обслужването, тоест самоконтролът на целия бранш. "От държавата зависи да има пътна инфраструктура, ниски данъци, нови заводи за отпадъци", каза премиерът.

Нов слух - неуспял спасител на КТБ купил Vivacom

Нов слух циркулира в медийното пространство относно собствеността върху Vivacom – консорциумът LIC33, който сам официално се обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика