Брокери на имоти: Законопроект на "Възраждане" цели да унищожи малкия и среден бизнес в бранша

2137
Брокери на имоти: Законопроект на "Възраждане" цели да унищожи малкия и среден бизнес в бранша
Снимка: istock

Законопроект за регулиране на посредническата дейност при сделки с недвижими имоти, внесен от 10 депутати от партия "Възраждане“ цели да монополизира бранша и да унищожи малкия и среден бизнес в него. Това се казва в позиция на Национално сдружение брокери на имоти, което внесе петиция по темата в Правната комисия към Парламента.

Национално сдружение брокери на имоти внесе и писмени становища в Народното събрание, адресирани до водещата правна комисия и до участващите в обсъждането на този законопроект постоянни комисии с искане за включване в обсъжданията и отхвърляне на спорния законопроект.

Посочва се още, че той е съставен от Национално сдружение "Недвижими имоти”, в което членуват 295 фирми за недвижими имоти, съставляващи едва 6 % от действащите над 5000 агенции за недвижими имоти в България.

Още: Европейски гигант в недвижимите имоти е пред фалит

С какво брокерите, подписали Петицията, не са съгласни?

В Петицията се изразява несъгласие най-вече със създаването на частна браншова структура, наречена Камара на брокерите, на която държавата да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за правоспособност на брокерите в България; по провеждане на задължителни периодични обучения на брокерите в България; по одобряване на програми за периодични обучения, осъществявани в други обучаващи организации, въпреки че те са лицензирани от МОН; по провеждане на изпити за издаване на свидетелства за професионална квалификация на брокерите в страната и още монополни права.

"С предложения от „Възраждане“ проектозакон се предвижда голяма власт да бъде дадена в ръцете на Камара на посредниците. Законопроектът предвижда тази частна структура да събира различни такси: встъпителни вноски за членство, членски внос, такси за вписване в регистър на брокерите, такси за издаване и преиздаване на удостоверения за правоспособност, за обучения, за изпити, глоби и други такси, чиито размери да бъдат определени от органи на камара.

Така чрез камара на брокерите ще могат да се извличат огромни печалби за сметка на останалите заети в бранша (над 20 000 брокери).

Още: Високи цени и некачествени имоти режат броя на сделките

Законопроектът определя липсата на свободен пазар, предвижда чрез силата на закона и различни мерки, задължения, такси и проверки да се ограничи конкуренцията в бранша. Това ще затвори свободния вход към професията и ще рефлектира директно към потребителя, чиято услуга неминуемо ще се оскъпи", твърдят от сдружението.

Какво предлага Национално сдружение брокери на имоти?

1. Да се създаде Национален регистър на брокерите – държавна собственост, а не собственост на камара на брокерите

2. Етични правила и норми за поведение на брокерите да залегнат в специален Закон, какъвто Национално сдружение брокери на имоти е изготвило и представило на вниманието на обществеността, а не в кодекс по професионална етика, създаден от брокери – членове на камара .

3. Санкциите за неизпълнение на задълженията на брокерите, включително за нарушение на етичните правила и норми, залегнали в Закон, да се налагат от българските съдилища, а не от комисия от професионална етика към камара, съставена от брокери.

4. Професионалните обучения на брокери да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не по програма и в учебно заведение, определени от камара.

5. Такси за вписване в регистър, глоби и имуществени санкции да се заплащат в полза на държавния бюджет, в размери, посочени в съответните Тарифи за държавните такси, събирани от конкретния орган или определени от Съда, а не в полза на камара.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика