БСП обвини ГЕРБ в схема за приватизация в енергийния сектор у нас

4131
БСП обвини ГЕРБ в схема за приватизация в енергийния сектор у нас
Министър Добрев отрича

БСП обвини ГЕРБ в подготвяна задкулисна приватизация.

„Има основателни подозрения за приватизация на ТЕЦ 2- най-голямата въглищна централа на Балканите и на АЕЦ „Козлодуй", а новият седми блок в Козлодуй ще бъде в пъти по-скъп отколкото остатъчната стойност от пети и шести блок. Печалбата обаче ще бъде в частни джобове, а сметката пак ще бъде платена от българските граждани", заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, разкривайки готвеща се от управляващите схема за приватизация в енергийния сектор на страната.

Според Димитров българското правителството в момента всячески се стреми да замени доставките на газ от Русия с доставки на газ през Турция, което създава предпоставки за газова зависимост от Турция. „Турция ще ни продава газ на границата като собствен, защото те не се съобразяват с ЕС, а това означава газова зависимост от Турция", обясни Димитров, според когото единственият изход е паралелно изграждане на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй" и първи и втори блок на АЕЦ „Белене".

Енергийният министър Делян Добрев отвърна на обвиненията и отрече да се готви скрита приватизация на ТЕЦ "Марица - изток" 2.

Той обясни, че "ТЕЦ Марица - изток" 2, за да стигне себестойността на произведената електроенергия е 150 лв. за 1 мегаватчас, колкото е средната цена, която имаме от анализа на HSBC за Белене, трябва цената на квотите за въглеродни емисии да нарасне със 750%. Докато цената на квотите не стане 7 пъти и половина по-висока, електроенергията, произвеждана в ТЕЦ "Марица-изток" 2 с платени квоти, ще е по-евтина от тази цена.

Единственото, което се обмисля, е строителството на девети и десети блок, категоричен е министърът. Той обясни, че това може да стане по няколко начина. Единият начин е "ТЕЦ Марица-изток" 2 да вземе кредити – има различни варианти за това. Анализът на БЕХ от началото на тази година обаче е показал, че това е много рисков вариант. Другият вариант е пети и шести блок в "ТЕЦ Марица - изток" 2 да бъдат отделени в отделно предприятие, в който да бъде включен стратегически инвеститор и новото предприятие да има достатъчен финансов ресурс, да построи девети и десети блок.

Енергийният министър посочи още, че в момента има идея 20% от БЕХ да бъде продаден или чрез процедура за първично публично предлагане, или на стратегически инвеститор. "Това е все още идея, няма анализи. Не е започнала работа, но работа по тази идея ще започне съвсем скоро, обясни Добрев.

Добрев: Цената на горивата ще се стабилизира

  Мерките, които предлага Валентин Златев за намаляване цената на горивата са временни и няма да решат генерално проблема, обясни ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика