БСП обърна палачинката - иска запазване на плоския данък

2638
БСП обърна палачинката - иска запазване на плоския данък
Снимка: БГНЕС

Въпреки че няколко пъти е предлагала връщане на прогресивното данъчно облагане, БСП смята, че в момента системата трябва да остане такава, каквато е. Тази позиция на представителя на партията Борислав Гуцанов (на снимката) бе изразена по време на 11-тата годишна среща на бизнеса с правителството и посрещната с аплодисменти от аудиторията. Все пак Гуцанов си остави вратичка, като заяви, че трябва да се помисли за по-високи данъци за хората с най-високи доходи.

Запазването на настоящата данъчна система и плоския данък бе сред нещата, около които ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок се обединиха. Другото бе нуждата от повече, но и по-ефективно оползотворени пари за образование.

Депутатите запазиха плоския данък

Парламентът отхвърли на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ...

От БСП предложиха създаването на два нови държавни фонда с цел стимулиране на икономиката – фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева и фонд „Иновации“ с капитал от 150 млн. лева. Делян Добрев от ГЕРБ обаче категорично заяви, че държавата не бива да се меси до такава степен в индустрията. „Ако идеята ви е държавата да се прави на предприемач, ние твърдо няма да я подкрепим“, обърна се той към Гуцанов.

По думите на Добрев две са мерките, около които управляващите партии трябва да се обединят – намаляването на административната тежест за бизнеса и развитието на капиталовия пазар. „Време е да обърнем пирамидата – административната тежест да пада върху самата администрация вместо върху бизнеса. Това ще доведе и до напредък при електронното управление“, заяви той.

Мартин Димитров от Реформаторския блок изцяло отрече тезата на БСП, че с повече разходи ще се постигне по-висок растеж. „Напротив, това ще влоши кредитния ни рейтинг и инвестиционния климат. Не бива и да се допускат мегаломански проекти като „Белене“ - с тях рискуваме всичко постигнато“, заяви той.

Според Димитров трябва и да се спре масовата практика законодателство да се приема без оценка на въздействие и без допитвания до засегнатите страни, което – по думите му – у нас случва повече от глупост, отколкото от злонамереност.

"Патриотичния фронт" ще подкрепи отпадането на плоския данък

Парламентарната група на „Патриотичен фронт” ще подкрепи на първо четене законопроекта на Михаил Миков. Това каза председат...

"Ние сме за ограничена намеса на държавата в икономиката, но е важно да има силни регулатори", допълни Димитров и подчерта, че е важно да запазим независимостта си от ЕС по отношение на определянето на данъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика