Бюджетът за догодина мина през ресорната комисия

1032
Бюджетът за догодина мина през ресорната комисия
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за 2018 г. мина на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. "За" бюджета гласуваха 12 от членовете на комисия, "против" бяха 8 и 1 се въздържа.

Здравната и социалната комисия в парламента от друга страна приеха на първо четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавно обществено осигуряване (ДОО). 

Нов опит на управляващите плащанията в брой да са до 5000 лв.

Само три месеца след като Народното събрание отхвърли идеята на Министерството на финансите за ограничаване на плащанията в брой до 5 х...

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна по време на дебатите, че Бюджет 2018 ще продължи усилията за укрепване на финансова стабилност и създаване на условия за икономически растеж. При изготвянето на макроикономическата прогноза са използвани данни на ЕК и Европейската банка.

Очаква се растежът на БВП през 2018 г. да е около 4 на 100. „Вътрешното търсене ще остане водещо за повишаване на БВП. Очакваме 6,2% да намалее безработицата през следващата година и да продължи да се намалява“, посочи ресорният министър.

Горанов подчерта, че фискалните цели остават непроменени. „1% дефицит предвиждаме за следващата година, което се равнява на 1,1 млрд. лв. При приходите се наблюдава тенденции за лек спад. Някои мерки, които предвиждаме, са свързани с подобряване на отчетността на продажбите“, обясни Горанов.

От друга страна той увери, че се спазва графика за нарастване на минималната работна заплата, а поетият ангажимент за увеличаване на учителските заплати се материализира.

Бюджетната комисия прие всички плащания над 5000 лв. да минават през банка, след 2 години прагът пада на 1000 лв.

От 1 август ще бъдат забранени плащанията в брой над 5000 лв. Сега таванът е 10 000 лв. След това от 1 януари 2018 г. плащанията в брой...

Горанов уточни, че има увеличение на разходите за персонал в голяма част от системите, като те нарастват с малко под 1 млрд. лв.

Той подчерта, че дълговата политика на правителството ще бъде сравнително консервативна. В края на 2020 г. размерът на държавния дълг ще бъде свит номинално и в относително отношение до 20% от БВП, изтъкна финансовият министър.

ДПС и БСП, обаче не подкрепиха бюджета.

Няма как да се свива бюджетът от БВП и да не се свиват всички останали показатели за недофинансиране. Влезли сме в капан, от който няма излизане, посочи Румен Гечев от левицата.

Вече ще варим ракия по всяко време на годината

Ракия ще може да се вари по всяко време на годината. Това стана ясно от думите на Диана Йорданова, заместник-председател на Бюджетната ...

Очаква се план-сметката за догодина да влезе в пленарна зала следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика