ДСБ, "Да, България" и ДЕОС посочиха слабите места на Бюджет 2018

2128
ДСБ, "Да, България" и ДЕОС посочиха слабите места на Бюджет 2018
Снимка: iStock/Guliver

Със силно критична позиция по отношение на проектобюджета за 2018 година, предложен от Министерството на финансите, излязоха три десни извънпарламентарни партии – ДСБ, „Да, България“ и ДЕОС. Впечатление в общата декларация прави липсата на „Зелените“ и на БЗНС.

Според подписалите позицията, проектобюджетът има за основна линия „пълен отказ от реформи“. Разпределят се повече пари, но без всякаква връзка с резултати и подобряване на живота на хората, е заключението на десните.

Парите ни за пенсии в Сребърния фонд се топят

Парите в Сребърния пенсионен фонд се топят, вместо да се умножават. Причините са три - инфлация, отрицателни лихви и пресъхващи приходи...

Като пример за липсата на устойчива реформа, която да предотврати наливането на пари в бездънна каца, са посочени здравеопазването и образованието, където качеството на услугите не се подобрява, а там реално отиват 1 млрд. лева. „В пенсионното осигуряване, вместо да се разширява капиталовият стълб се разширява разходопокривният. Вече дори не се говори за реформа в МВР и диференциране на заплащането според реално свършената работа. Увеличаването на заплатите на учителите е правилна мярка, но следва да се обвърже с постигнатите резултати и знания от учениците“, казват десните.

Освен това ДСБ, „Да, България“ и ДЕОС са сигурни, че заложените приходи в проектобюджета са „силно подценени“, за да може да има голям буфер и в края на годината той да се харчи популистки. Увеличават се и данъците, и осигуровките, но пенсиите не се увеличават достатъчно, твърдят десните.

Дребният и средният бизнес – изоставени

„Най-добър пример за вниманието към големите за сметка на малките е, че три години не стигнаха на Министерство на финансите, за да монтира уреди за контрол и за данъчни цели на големите производители на цигари и алкохол. И три мандата не стигат, за да бъде намалена дискриминационната ставка ДОД за най-дребния бизнес - едноличните търговци ,от 15% на общото ниво от 10%“, посочват десните.

Горанов не е убеден, че с по-малки партийни субсидии демокрацията ще цъфне

Не съм сигурен, че ако бъдат намалени субсидиите на партиите, демокрацията ще стане по-силна – има аргументи в подкрепа на обратн...

„Изключително обезпокоителна тенденция са намаляващите преки чуждестранни инвестиции в България. Растежът на БВП се дължи най-вече на нарастване на потреблението. Явно България продължава да бъде считана като рисково място за инвестиране“, заявяват десните. Те казват и, че държавната власт върху парите за общините е твърде голяма.

Положително е, че в бюджета са предвидени 215 млн. лева за газовата връзка с Гърция, но остават съмненията, че проектът нарочно се бави, за да продължи сериозната зависимост на България от един доставчик, гласи друга от оценките.

"Не вярваме, че ГЕРБ и “патриотите” ще се съобразят с разумни препоръки - те явно са се самозабравили. Но сме длъжни да се обърнем с един последен призив: Харчете резултатите от чуждия труд за реформи, а не за кражби. Натрупаното в силни за икономиката години трябва да е в полза на следващите поколения, а не на партиите ви на следващите избори", завършват десните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Представят анализ на работните места у нас

"Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Евтим Милошев: Това лято по морето ще плащат на персонала с 20% повече

Марин Райков: Еврозоната ще донесе безспорни ползи на България

Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика