„Булгартабак” изкупува непласирания тютюн?

15363
„Булгартабак” изкупува непласирания тютюн?
Снимка: БГНЕС

"Булгартабак холдинг" се ангажира да изкупи неизтъргувания до момента тютюн от всички сортове. Това заяви председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев, предаде БТВ. Коментарът дойде след като днес за пореден път тютюнопроизводители протестираха заради забавената изкупна кампания и невъзможността да продадат стоката си.

Центърът на пограничното село Мустрак се превърна в клада. Обезверени, хората горяха тютюна си, който не струва нищо, защото никой не го купува. „Това са пари, с които те живеят”, коментира местната жителка Соня Желева.

Държавата не може да помогне в частни спорове за неизкупен тютюн, заявиха от МЗХ

Случаите на неизкупен тютюн са частни и единични и държавата не може едностранно да се намеси в тях. Това заяви Георги Ралчев, държавен...

Производителите недоволстват, защото кампанията свършва, а 150 тона тютюн в Свиленград и Казанлък все още не е изкупен. Няма и договори за новата реколта, а хората вече сеят. „Стоката не е излязла, ей тъй даром. В пет часа сме станали. Всяка сутрин - ставаш, лягаш – тормоз”, оплака се производителят Здравко Чаушев. „Не може да пращам децата на училище. Нямат обувки, нямат дрешки - почнахме вече да гладуваме. По добре да крадем ли, хора ли да утрупим? До там стигаме вече”, допълни Гюнай Навзи.

„Ако не правят фирмите договори ние умираме, жив зян сме. Ей това дете камък ли да яде, да дам камък ли?”, попита местна жена.

За да бъдат чути, тютюнопроизводителите блокираха и международния път за Турция. След обещанието на "Булгартабак" блокадата беше вдигната. Тютюнджиите обаче заявиха, че ако до седмица това не се случи,ще дойдат на протест в столицата.

 

Тютюнопроизводител е готов да се самозапали, ако държавата не действа

Даваме от 72 часа до една седмица срок на депутатите да вземат мерки, иначе отиваме пред парламента и ще горим тютюн. Това заявиха прои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика