България е с най-малко газови запаси, европейските хранилища пълни над 80%

3585
България е с най-малко газови запаси, европейските хранилища пълни над 80%
Снимка: iStock

България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на запълненост на подземните газохранилища – с ниво на запълненост 61,74%, заедно с Латвия (49,7%), Унгария (62,52%), Австрия (66,86%) и Румъния (73,5%). Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Запасите от газ в европейските подземни газохранилища през август са надхвърлили целевото ниво от 80% за предстоящия отоплителен сезон.

Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"

"В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставки...

През август европейските газови хранилища са увеличили обема си с 13 млрд. куб. м, което е третият най-голям обем за този месец от 2011 г. насам. Изтеглянето на газ от хранилищата е най-ниското от 2017 г. насам - едва 0,85 млрд. куб. м., показват данните на GIE.

Към 31 август резервите за съхранение на газ в Европа са нараснали до 80,35%, което е с 0,3 процентни пункта над средната стойност за последните пет години към тази дата. В момента в тях се съхраняват около 86,5 млрд. куб. м газ. По-рано държавите-членки на ЕС, се ангажираха да запълнят своите хранилища поне на 80% до зимата на 2022-2023 г. и на 90% за всички следващи зими. През 2021 г. максималното ниво на запълване на хранилищата е наблюдавано на 21 октомври с малко над 83 млрд. куб. м (77,28%).

Най-високи нива на запълване на хранилищата се наблюдават в Португалия и Полша - съответно 100% и 99,3%, следвани от Франция - 91,89%, Швеция - 90,8% и Дания – 94,62%. Нивото на резервите в Германия е 84,26%, в Италия - 82,56%, в Испания - 84,71%, в Нидерландия - 77,78%, в Чехия - 82,12%, в Белгия – 89,12%, а в Словакия - 75,01%. Петте европейски държави с най-ниски нива на запълненост на подземните газохранилища са Латвия (49,7%), България (61,74%), Унгария (62,52%), Австрия (66,86 %) и Румъния (73,5%).

Капацитетът на хранилищата се запълва с високи темпове, главно поради закупуването на втечнен природен газ (LNG) на сегашните свръх високи цени на фона на намаляващите доставки от Русия. През юни средната цена на газа в Европа е била около 240 долара за 1000 куб. м, през юли - около 850, а през август - вече 215 долара за 1000 куб. м. В пика си цената на газа достигна 3541 долара за първи път от началото на март, с което се доближи до исторически рекорд - на 7 март 2022 г. борсовата цена е била почти 3900 долара.

Доставките на втечнен природен газ (LNG) от терминалите за Европа през август са били рекордни за месеца - 10 млрд. куб. м. Това е повече от предишния рекорд от 7,1 млрд. куб. м през август 2019 г. Въпреки това европейските постъпления на втечнен природен газ са спаднали с почти 14% през миналия месец в сравнение с юли.

Радев заговори за диверсификация с газ от Обединените арабски емирства

Държавният глава Румен Радев обяви, че разглежда възможностите за енергийна диверсификация чрез внос на газ и петрол от Обединените ара...

Капацитетът за регазифициране на втечнен природен газ и за по-нататъшно подаване по газопроводите в Европа сега е 64% от пиковия им капацитет.

Така рекордните доставки на втечнен природен газ през август са седмият по големина месечен рекорд за 2022 г. Едва през февруари потоците газ от терминалите за втечнен природен газ са били вторите по големина за този месец. Само за осем месеца постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в европейската преносна система възлизат на около 84,3 млрд. куб. м. За сравнение, през същия период "Газпром" е изнесъл 82,2 млрд. куб. м газ за страни извън ЕС (включително доставките за Китай).

С рекорден внос от страните от ЕС, през 2022 г. втечненият природен газ ще бъде най-големият доставчик на газ за Европа с дял от 32%, по данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSOG) от 14 август. Доставките от Северно море (основно норвежки газ) са на второ място с дял от 25 %, а доставките на газ от Изток (руски газ, украински газ и оттеглените европейски компании от украинските газохранилища) са на трето място с дял от 24%.

В същото време делът на втечнения природен газ, отчетен за август, е още по-висок - 35%, като доставките от Норвегия са 29%, а делът на доставките на руски газ е спаднал до 13%.

ОЩЕ: България има най-малък запас на природен газ в целия ЕС, следващата зима може да е тежка

Американската Linden Energy Ltd. официално придоби 50% от "Овергаз"

Финалните документи по придобиването на 50% от "Овергаз Инк." от страна на американската Linden Energy Ltd. бяха по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com