България с по-висок от средното за Европейския съюз и еврозоната растеж

6413
България с по-висок от средното за Европейския съюз и еврозоната растеж
Снимка: Thinkstock/Guliver

България е регистрирала 0,9% растеж на икономиката през първото тримесечие на годината спрямо 0,4% през предходното тримесечие. Това показват официалните данни на Евростат.

В сравнение с първото тримесечие на 2014 година брутният вътрешен продукт на България се е повишил с 2%. Средното за ЕС за първото тримесечие на тази година е 0,4% спрямо предходното тримесечие и 1,4% на годишна база.

В топ три сме по спад на безработицата в ЕС през февруари

България е сред трите държави, постигнали най-голямо понижение на безработицата през февруари тази година на годишна база, сочи статист...

"Растежът в еврозоната се засили до 0,4 на сто през първото тримесечие", показват официални данни на ЕС, според които Франция изненадващо надмина Германия по растеж, пише БГНЕС.

Растежът в най-голямата европейска икономика се забавя до 0,3% през първото тримесечие на 2015 г от 0,7% през предходния отчетен период. Според икономистите германският растеж е "добър, но не достатъчно добър". В същото време във Франция растежът е 0,6% в сравнение с нулевото ниво в края на миналата година.

Новините са далеч по-мрачни за Гърция, чиято икономика отново изпадна в рецесия, след като отчете свиване с 0,2% на фона на четиримесечния застой в спасителната програма на нейните кредитори.

Оценката на официалната агенция "Евростат" за периода януари-март в 19-те страни от еврозоната съвпада с очакванията на анализаторите за 0,3% растеж през четвъртото тримесечие на годината.

За три месеца в края на 2014 година сме произвели 1607 евро на човек

За последните три месеца на годината България е създала продукти, стоки и услуги на стойност 22 692 млн. лева, показват официалните дан...

"Еврозоната се е възползвала от рязкото понижаване на цените на петрола, отслабването на еврото и увеличаването на стимулите на Европейската централна банка (ЕЦБ)", обясни Хауърд Арчър, главен икономист за Европа в IHS Global Insight.

Всички големи икономики в еврозоната показаха по-високи икономически резултати през първото тримесечие на годината, с изключение на Германия", заяви той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика