България ще поиска от ЕС ревизия за безмитния внос на земеделски стоки от Украйна

2525
България ще поиска от ЕС ревизия за безмитния внос на земеделски стоки от Украйна
Снимка: БГНЕС

България и други страни членки на ЕС ще изпратят общо писмо до Европейската комисия, с което ще поискат промяна на регламента на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Това обясни пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Явор Гечев, служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха работна среща с президента Румен Радев.

ЕК отчете, че вносът от Украйна засяга пазарите в България

"Искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми, по отношение на свръхнасищане на пазара. Другото ни искане е при констатация на държавите, че има прекомерен внос на определени стоки, не само на зърнени храни, държавите да могат да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави той да се връща, за да може да се разпространява по-равномерно тази продукция", каза Гечев.

"България беше първата и единствената, която още през септември констатира тези аномалии на пазара", посочи още той. По думите му в момента вече това се осъзнава и други държави и има подкрепа за тези мерки. Сред другите аномалии на пазара са яйца, сухо мляко, с плодове и зеленчуци от Молдова и други. Предварителните разчети и това, което можем да тълкуваме на познаването на администрацията да влезе в сила юни месец, с предпазни клаузи, поиска още земеделският министър. "Никоя икономика не може да издържи толкова резки промени на пазарите", коментира Гечев.

"Недъзите в европейското законодателство изтъкват, когато има кризи. Европа трябва да е по-бърза и солидарна. Източните държави страдат повече, при положение че получават по-малко субсидии. Искаме солидарност и с нашите държави. Нашата държава е солидарна с хората на Украйна", заяви той. И изтъкна, че очаква подкрепа от Полша по отношение на същия проблем.

Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че проблемът е с гарантирането на транзитни коридори, чрез транзитни такси. Той не пожела да коментира дали трябва украинското зърно да се облага и с мито, но да се гарантира, че транзитните коридори за зърното наистина да са транзитни, а не да остава в страната ни.

От Асоциацията на зърнопроизводителите обявиха, че "1 милион и 100 хиляди тона слънчогледа - това са 1 млрд. лева, са в складовете".

Земеделци отново на протест, блокират пътища

Зърнопроизводителите излизат днес отново на протест. Преди обяд се очаква те да блокират "Дунав мост 2" край Видин. Земеделците настояв...

"В нашата икономика земеделските производители са с 1 млрд. от застоял слънчоглед. Имаме 3 милиона тона пшеница, също седи по складовете, за капак на всичко - царевицата от миналата година не е продадена, това са около 2 млрд. лева. Това са пари, които не са вкарани като данъци в бюджета. Нерегламентиран внос има на слънчоглед и царевица, трябваше да се направят коридори тези стоки да останат в България, защото българската промишленост може да преработи 6 млн. тона - 2 млн. тона във вид на олио да изнесем. Тази година се преработва украински слънчоглед. Нашата родна продукция седи и олиото, което се прави, е от украински слънчоглед", посочиха от Асоциацията на зърнопроизводителите.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика