България всъщност не пропада в класацията за предприемачество

1235
България всъщност не пропада в класацията за предприемачество
Снимка: iStock/Guliver

България всъщност не се смъква надолу в класацията "Глобален индекс на предприемачеството". Това съобщават от компанията за глобален предприемачески мониторинг GED след медийни публикации по темата.

След публикации в медийното пространство, свързани с класацията на GEDI, сме длъжни да направим уточнение и да внесем яснота относно изнесените цифри и послания.

Стартира проект за насърчаване на селскостопанското предприемачество

Създаването на бизнес-инкубатори в трансграничната зона между България и Гърция предвижда проект за насърчаване на селскостопанското пр...

България е поставена на #82 място според световната класация на предприемачеството по методологията на GEDI за 2017 г. Много е важно да се отбележи, че тази позиция всъщност не е спад в сравнение с миналогодишното #46-то място, тъй като предният ранкинг е въз основа в голяма степен на усреднени GEM данни от Румъния и Черна гора от различни исторически периоди – GEDI също споделя това. GEM България произведе своите първи проучвания през 2015, които данни, в комбинация с други показатели, избрани от индекса на GEDI, поставят България на #82 място.

Методологията на GEDI залага на стойностите на индикаторите на GEM (тежест повече от 50%), както и няколко показатели на други институции. Използвайки тези данни, те поставят държавите в класация за предприемачеството. GEM използва набор от индикатори (dashboard of indicators), които се вземат предвид и от GEDI, European Commission, World Economic Forum, World Bank, Endeavor, автори, преподаватели, журналисти и други. GEM не публикува класация, а годишни глобален и национален доклади, които представят цялостна картина на предприемаческата среда.

Както пише в нашия доклад за България за 2015/16 г, за да получи пълно разбиране на околната среда и на предприемаческата дейност в страната, от решаващо значение е да се гледа цялата картина на предприемаческата екосистема. GEM България организира конференция на 3-4 октомври 2016, във връзка с резултатите от първия национален доклад за предприемаческата среда в България. Конференцията положи силно начало на мултидисиплинарен диалог от заинтересованите страни в различни сектори и видове структури в България, като представи и чуждестранен опит за подобряване на средата и ползване на GEM данни.

Нивата на предприемачество в България в момента са доста ниски, както и някои от индикаторите, които загатват потенциал за нарастване. Конференцията изпрати силни послания към екосистемата, че има сфери, на които трябва да се обърне особено внимание – държави политики, образование, културни нагласи, както и особености на предприемаческата активност, сред които двулентово предприемачество, ниска интернационалнизация.", пише в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика