Българският износ достига 87 млрд. лева към края на ноември миналата година

1500
Българският износ достига 87 млрд. лева към края на ноември миналата година
Снимка: iStock

Българският износ нараства с 40.2% на годишна база до общо 87.4 млрд. лева към края на месец ноември 2022 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Конкретно през ноември от страната ни са изнесени стоки на обща стойност 8.45 млрд. лева, което представлява ръст от 35% спрямо същия месец на предходната година.

В същото време вносът на стоки у нас продължава да нараства с по-бързи темпове от износа, като за периода януари – ноември 2022 година достига 99.9 млрд. лева. Това представлява ръст от 44.1% на годишна база.

Конкретно за ноември вносът възлиза на 9.75 млрд. лева, като нараства с 29.1% спрямо същия месец на 2021 година.

В резултат на това, България отчита отрицателно външнотърговско салдо в размер на 12.5 млрд. лева за първите 11 месеца на миналата година.

Основна причина за общия търговски дефицит е отрицатателното салдо при търговията с трети страни (държави извън ЕС) и по-конкретно – търговията с Русия и Китай.

Търговия с трети страни

През периода януари - ноември 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се увеличава с 38.0% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 29 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Украйна, Съединените американски щати, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Китай, които формират 51.5% от износа за трети страни.

През ноември 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 48.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.8 млрд. лева.

Изнесохме стоки за 79 млрд. лева за десет месеца, но оставаме на минус

Стойността на изнесените стоки от България за първите десет месеца на тази година възлиза на 79 млрд. лева, което представлява ръст от ...

През периода януари - ноември 2022 г. при износа на стоки от България за трети страни, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (224.6%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (195.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (4.6%).

Вносът на стоки в България от трети страни през периода януари - ноември 2022 г. се увеличава с 62.8% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 44.83 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

През ноември 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 31.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 4.01 млрд. лева.

При вноса на стоки от трети страни, през периода януари - ноември 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (525.5%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (140.8%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - ноември 2022 г. е отрицателно и е в размер на 15.83 млрд. лева. Конкретно през ноември 2022 г. външнотърговското салдо с трети страни също е отрицателно и е на стойност 1.209 млрд. лева.

България сред най-големите износители на ски в Европа

България е сред най-големите износители на ски и сноубордове в Европейския съюз, като пред страна ни се нареждат само Австрия и Франция...

Най-висок търговски дефицит към края на ноември България отчита с Русия (-10.1 млрд. лева), Китай (-4.4 млрд. лева), Турция (-3.3 млрд. лева) и Украйна (-1 млрд. лева).

Търговия с ЕС

Данните за търговията със страните от ЕС традиционно се публикуват с месец закъснение спрямо информацията за търговията с трети страни.

През периода януари - октомври 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 42.7% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 52.80 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 66.2% от износа за държавите - членки на ЕС.

През октомври 2022 г. износът за ЕС нараства с 33.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.63 млрд. лева.

През периода януари - октомври 2022 г. при износа на стоки от България за ЕС, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (218.8%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (156.0%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (10.7%).

Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година

Износът на стоки от България бележи сериозен от началото на годината, но същото важи и за вноса на стоки от чужбина. В резултат на по-с...

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - октомври 2022 г. се увеличава с 32.4% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 49.402 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

През октомври 2022 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 29.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5.33 млрд. лева.

При вноса на стоки от ЕС през периода януари - октомври 2022 г. най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (119.8%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - октомври 2022 г. е положително и е на стойност 3.40 млрд. лева.

Търговският балан с Германия, която е най-големият външнотърговски партньор на България, е положителен към края на октомври и достига +1.58 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика