Бързането със зелената енергия оскъпи тока, смята Делян Добрев

3403
Бързането със зелената енергия оскъпи тока, смята Делян Добрев

Ако България не беше бързала с преференциалните условия за зеления енергиен сектор, сега цената на тока щеше да е със 7-8% по-ниска, смята икономическият и енергиен министър Делян Добрев. Той каза още, че предвид поевтиняването на зелените технологии всяка година, сега е бил много по-подходящ момент да се въвежда повече зелена енергия в мрежата, за да се изпълни европейската цел България да има над 20% производство от ВЕИ след 2020 година. Сега то е 13% - над графика, който трябва да спазваме, за да излезем над границата от 20% след седем години.

Според Добрев точно зелената енергия в момента и изискванията на ЕС за нея не позволяват да се изпълни искането на протестиращите 100% от произвеждания от АЕЦ Козлодуй ток да се насочва към вътрешния пазар. Максимум до 75-80% може да се насочи към българския пазар - сега процентът е около 55 на сто, каза пред bTV енергийният министър в оставка.

ДКЕВР казва с колко поевтинява токът на 5 март

Окончателно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за изменение на цените на електрическата енергия ще се приеме...

Добрев коментира още и, че ако ДКЕВР пожелае, може още днес да приеме промяна в цената на тока. Според него, с промените в Закона за енергетиката, такава извънредна промяна може да стане факт и без да се минава през цялата процедура с открити и закрити заседания на комисията.

Какво може да се промени по отношение на вътрешния пазар и с колко да очакваме, че ще поевтинее токът - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com