Цената на горивата няма да се покачи след продажбата на "Лукойл". Говори енергиен експерт

2889
Цената на горивата няма да се покачи след продажбата на "Лукойл". Говори енергиен експерт
Снимка: Lukoil

Цените на горивата няма да се променят при продажбата на „Лукойл“. В това увери енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред bTV за продажбата на рафинерията в Бургас. 

Каква ще е цената на горивата след продажбата на "Лукойл"?

Цената на горивата в момента трябва да бъдат по-ниски с 20-30 стотинки. Рафинерията може да оперира с над 20 различни видове петрол и твърдеянита, че не може да работи с руски петрол не са верни, каза Владимиров.

Той добави, че не трябва да се създава излишна паника, че България ще остане без горива, ако рафинерията в Бургас бъде продадена.

Според Владимиров нормално е компанията да отрича подобни слухове за продажбата, но в момента върви наддаване за рафинерията в Бургас, а тя е в много изгодна позиция заради дерогацията на руски петрол. Има много сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията, включително и от Руската федерация. Ако един нов собственик купи „Лукойл“, той ще купи рафинерията само, когато се вдигне дерогацията на руски петрол, подчерта Владимиров.

Той обясни, че през последните 10 години „Лукойл“ провеждат максимална стратегия за продажба на някои от активите си – продажба на горива на дребно. В България процесът е доста по-бавен, защото „Лукойл“ винаги е получавал преференциално третиране от българските власти, коментира Владимиров. В момента „Лукойл“ е получил и специален подарък от властта – да внася дерогация на руски петрол на много по-ниски цени.

Иван Хиновски: "Лукойл" вероятно ще направи непрозрачна сделка за "Нефтохим"

Твърдението, че "Лукойл" не търси купувач за рафинерията край Бургас е тревожно и говори, че компанията ще направи сделката непрозрачно - в един момент те просто ще обявят новия собственик. Това коментира по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски

"Една непрозрачна продажба на "Нефтохим" ще замете редица сделки, неясни за българското правителство. Затова ние от години наред предлагаме Министерския съвет да въведе специален режим на управление на "Нефтохим", както направи Италия с рафинериите на "Лукойл". Това щеше да е възможност да се изсветли цялата им политика през годините".

"Ако той следва европейските стандарти на прозрачност и спазва нормите на рентабилност без свръхпечалби, не би трябвало. Неясно е бъдещето на цените на петрола след войната в Близкия изток, но според мен няма причина за покачване на горивата в България".

Иван Хиновски обясни, че наложената такса за пренос на руски газ през България представлява акциз и заяви, че страната ни има суверенното право да го налага.

"Този акциз идва доста късно, трябваше да бъде наложен още от министър Николов през 2021 г. - тогава имаше всички основания да се промени таксата, защото цената на газа беше висока".

Газопроводът "Турски поток" изпитва ликвидни проблеми, а постъпленията са недостатъчни, коментира още експертът.

"Нямаме икономическата картина на този проект - разходи и приходи. В момента нашето правителство се опитва да подобри финансовите потоци на "Булгартрансгаз", а тези акцизи отиват в бюджета. България до голяма степен компенсира един проект, който беше наложен от Русия и "Газпром".

Дори да има арбитраж по случая, политиката върху енергийни продукти и услуги е суверенно право на всяка страна и финансовото министерство може да представи точен анализ защо акцизите се налагат точно в този момент, каза още Хиновски.

"Литаско" отрича, че ще продава

"Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, "Литаско" в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания. "Лукойл-България" ЕООД е еднолична собственост на швейцарската "Литаско" СА: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов

"Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението.

Още: "Сглобката" реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика