Цената на тока ще продължи да расте, смята Иван Хиновски

40015
Цената на тока ще продължи да расте, смята Иван Хиновски
Снимка: БГНЕС

Цената на тока ще продължи да се покачва. Това прогнозира пред Радио „Фокус“ Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, след решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да увеличи цената на електроенергията средно с 1,97% от 1 юли. Според Хиновски цената в момента не отговаря на състоянието на сектора.

„Не може в състояние на тежка финансова криза в отрасъла и дефицит в НЕК, който расте непрекъснато, да се мисли за каквото и да понижаване на цената на електроенергията. В същото време такова намаление досега се правеше по един абсолютно престъпен начин, за сметка на промишлеността. Българската индустрия, която разчита на регулирания пазар, трябваше да плаща тази неестествено ниска цена. Реалната цена за бита трябва да бъде като тази, която е в Македония и Румъния - с около 15 % по-висока от тази в България“, каза още Иван Хиновски.

Токът и топлото поскъпват от 1 юли

ДКЕВР вдига цената на тока от 1 юли, съобщиха от пресцентъра на регулатора, след приключване на закритото му заседание. От утре клиент...

Той коментира и задълженията на НЕК. По думите му, трябва да има структурни реформи в отрасъла и оптимизиране на разходите. Според Иван Хиновски, по време на управлението на сегашното правителство в енергийния сектор е настъпила дестабилизация в енергетиката.

Най-сигурният признак за това е, че всички по веригата са се оказали длъжници на едно или друго дружество, допълни председателят на Българския енергиен форум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика