Четири години държавният представител в "Лукойл Нефтохим Бургас" не дава отчет

15645
Четири години държавният представител в "Лукойл Нефтохим Бургас" не дава отчет
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Като представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД за 4 години бившият зам.-министър на енергетиката и бивш изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов не е представил на Министерството на енергетиката информация, протоколи и документи от заседанията на въпросния Надзорен съвет по официален ред. Това казва енергийният министър Александър Николов в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България” Мартин Димитров.

За този период са проведени общо 20 заседания на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” и Първанов не е присъствал само на последното, което е станало факт на 14 декември, 2021 година.

Христо Иванов към премиера: Спестени ли са данъци от 1 млрд.лв. на „ЛУКОЙЛ“? (ВИДЕО)

Писмо до премиера Бойко Борисов депозира днес Христо Иванов в Министерски съвет с призив да изпълни обещанието си от преди месец и да р...

Николов изрично подчертава, че смята, че е трябвало да се представят не годишни, а тримесечни отчети за работата на държавния представител в „Лукойл Нефтохим Бургас”. „Представителят на държавата следва бъде определян по ясно разписани критерии за избори прозрачно проведена състезателна процедура”, казва още Николов. Според него, всяко решение на Надзорния съвет първо трябва да бъде оценено като ползи/риск за България и чак тогава да бъде взето и приложено. Николов обещава всичко това да бъде обхванато при избора на нов представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

Припомняме, че със своя представител в „Лукойл Нефтохим Бургас” държавата може да участва във вземането на важни решения – например промяна на предмета на дейност, съкращаване на щат и т.н.

Кой е Красимир Първанов?

За последно името му нашумя в „Апартаментгейт”. Тогава той подаде оставка като зам.-енергиен министър. Той влезе в „Апартаментгейт” когато стана ясно, че си е купил апартамент на известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева. Това означава само по 616 евро на квадрат. Апартаментът на Първанов се намираше на няколко пресечки от сградите, където недвижими имоти имат Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Румен Овчаров си тръгва от надзора на "Лукойл Нефтохим"

Вече е ясно кой ще е новият представител на държавата в Надзорния съвет (НС) на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това ще е заместник-минист...

Първанов нашумя покрай събитията около АЕЦ "Белене" - той беше бивш изпълнителен директор на НЕК, а всички големи работодателски организации се обединиха срещу кандидатурата му за зам.-министър. Причината – подписване на споразумение за "Белене" (анекс 12), който стана едно от основанията България да бъде осъдена да плати 620 млн. евро на Русия. Анексът очертава конкретни финансови ангажименти по проекта от НЕК. Заради въпросния подпис под анекса, Първанов беше уволнен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика