ЧЕЗ одобри продажбата на българския си бизнес

7504
ЧЕЗ одобри продажбата на българския си бизнес

Надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ е одобрил сделката с компанията "Инерком България" ЕАД за продажбата на активите ѝ в България, съобщиха от компанията.

Цената на сделката не се посочва, но изрично се казва, че е "доста над справедливата пазарна стойност на продадените активи". Продаденият пакет активи включва седем дружества с участието на ЧЕЗ – "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение", търговецът на ток "ЧЕЗ Трейд", хайтек фирмата "ЧЕЗ ИКТ", както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара.

Петкова: Държавата няма да купува ЧЕЗ

Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред за обсъждане. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Пе...

Справка в Търговския регистър показва, че "Инерком България" ЕАД има уставен капитал от 50 000 лева. Фирмата е основана през септември, 2017 година т.е. няма дори половин година, откакто съществува. В борда на директорите личат имената на Гинка Върбакова и Малина Върбакова, като Гинка Върбакова се води и представител на компанията. Според "Капитал" енергийният министър Теменужка Петкова е кума на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо. Върбакова е едноличен собственик и на фирма "Инерком" ЕООД, която е създадена през 2016 година и има уставен капитал от 2016 година. Тази компания е едноличен собственик на "Инерком Груп" ЕАД, като "24 часа" твърди, че там акционер е бил фондът "Патрониус 3", където дял има бившият министър на околната среда на Чехия Павел Дробил. Дробил беше принуден да подаде оставка като министър през 2010 година след страхотен скандал заради опит да прикрие корупционни практики. Фондът обаче се оттеглил в средата на миналата година.

В съобщението на ЧЕЗ за продажбата се посочва, че четиринадесетгодишните инвестиции на групата в България са довели до обща положителна възвръщаемост. От чешката компания обаче уточняват, че продажбата няма да повлияе на заведения съдебен иск срещу България - заради липсата на условия за защита на инвестициите на ЧЕЗ.

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба. Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори, пише още в съобщението.

От компанията напомнят, че международното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през юли 2016 г., няма да бъде повлияно от сделката и ЧЕЗ ще го продължи. ЧЕЗ подаде арбитражен иск срещу България за "стотици милиони евро", като основанието за жалбата е "невъзможност за защита на инвестициите".

Има ли нов купувач за ЧЕЗ?

Сделката за електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България е към края си, като нов слух сочи, че най-висока цена предлага индийската ...

Подписването на договора за продажбата ще е в следващите дни.

Припомняме, че по-рано днес (22 февруари) министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че ако се стигне до продажба на активите на групата у нас, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата. Тя обаче беше категорична, че страната ни няма да купува енергийната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика